Rituelen bij Defensie

26 april 2022
Deel dit bericht:
Van behanglijm met snippers tot blauwe neus.

Rituelen geven betekenis aan belangrijke momenten in het leven. Rituelen kunnen troosten, helpen om iets af te sluiten, of een moment kracht bijzetten. Ook zorgen ze voor verbondenheid binnen een groep. Tegelijkertijd kunnen groepen zich door hun rituelen van elkaar onderscheiden.

Baret-exercitie

Een van de mooiste rituelen binnen Defensie is de baret-exercitie. Naar mijn weten komt deze exercitie oorspronkelijk van het Korps Commandotroepen (KCT). Dit ritueel wordt tegenwoordig krijgsmachtbreed uitgevoerd wanneer een eenheid een belangrijke opleiding afrondt.

Een van de mooiste rituelen binnen Defensie is de baret-exercitie. Naar mijn weten komt deze exercitie oorspronkelijk van het Korps Commandotroepen (KCT). Dit ritueel wordt tegenwoordig krijgsmachtbreed uitgevoerd wanneer een eenheid een belangrijke opleiding afrondt.

De commando’s bij de exercitie bij het KCT zijn:

  • Peloton! (Waarschuwingscommando: cursist gaat alert staan)
    (Waarschuwingscommando: de rechterhand van de cursist pakt de groene baret – die onder de linker oksel is – achter het embleem vast)
  • Baretten!!! (De cursist trekt de groene baret onder de oksel vandaan en houdt deze met gestrekte arm naar rechtsboven in de lucht en roept: ‘NUNC AUT NUNQUAM!’ Hierna wordt de groene baret op gedaan en staat de commando weer in de houding.

Op 29 april 1982 had ik de eer om dit ritueel te mogen uitvoeren.
– Evert Gijsbers

Behanglijm en papiersnippers

Als je bij een afdeling of squadron wegging, hadden de collega’s altijd wel iets in petto. Een badkuip vol met behanglijm en vervolgens een douche van papiersnippers. Of je bij de poort met een kraan over het hek hijsen om je vervolgens een half uur boven het hek te laten hangen, terwijl de rest koffie ging drinken. Nou ja, ik zat zelf ook vol met geintjes, dus een koekje van eigen deeg. Trouwens dit waren luchtmachtstreken. One team, one task.
– Hans van Gennip

Hulzenmagneet

Hier was het traditie om nieuw personeel welkom te heten. Ze werden op pad gestuurd om de sleutel van de vtg-plaat te halen. Of hun werd gevraagd om een hulzenmagneet te halen. Of ze moesten op zoek naar adjudant De Bok voor ganzencamo. Of ze kregen de opdracht om winterzuurstof om te ruilen voor zomerzuurstof.
– Bas Bekkers

Blauwe neus

Een vast gebruik was bij ons de ‘blauwe neus’. Deze werd gehaald op het voorschip in de piek als we over de poolcirkel voeren. Deze schone taak was er voor de jongste schepeling en de oudste officier, en let wel, dit werd gedaan in tropentenue. Na afloop was er uiteraard een borrel.
– Jan Mangelaars

Brandvijver

Nieuwe vliegers bij 298Sqn moesten in hun overall de brandvijver in en zwemmen. Vooraf kregen ze een prutcocktail te drinken. Altijd leuk als je foto’s van grondpizza’s verzamelt.
– Marcel Sluijters

Windzak draaien

Potje glijpadvet scoren bij de S.M.V. en op de terugweg de windzak draaien bij het baan wisselen. Flauw, maar je deed er niemand kwaad mee.
– Henk Buursink

Balken zagen

Wij zaagden de missie doormidden. De oudste en jongste officier zaagden dan een houten blok door als we halverwege de uitzending waren.
– Matthijs van der Hoeven