Uitvaartteam

26 april 2022
Deel dit bericht:
Een waardige laatste eer.

De Stichting Mariniers Ziekenboeg heeft sinds januari 2019 een eigen uitvaartteam om overleden kameraden op een professionele en waardige manier de laatste eer te bewijzen.

uitvaart-team-mariniers

‘Als ons uitvaartteam in actie komt, dan zit de regie strak in elkaar’, zegt Wil Pleijster. Hij is voorzitter van de Stichting Mariniers Ziekenboeg en coördinator van het uitvaartteam. Pleijster, zelf marinier van 1975 tot 1979, vertelt dat het ontstaan van het uitvaartteam eigenlijk logisch was.

Laatste eer

‘Vanuit onze stichting hebben wij vaak jarenlang contact met veteranen die ziek zijn. Als ze dan overlijden en we kunnen ze tijdens de uitvaart de laatste eer bewijzen, is de cirkel rond.’

Het uitvaartteam, dat bestaat uit ruim vijftig oud-mariniers die allemaal belangeloos meewerken, bleek een schot in de roos. In ruim twee jaar tijd kwam het team al meer dan vijftig keer in actie. Tijdens een uitvaart zijn er altijd minimaal zeven teamleden aanwezig. Zes mannen dragen de kist, en ze worden aangestuurd door een teamleider.

uitvaart-team-mariniers

Uitgebreid

De bijdrage van het uitvaartteam verschilt per uitvaart. In de meest uitgebreide versie is er een erewacht die bij aankomst van de rouwauto de eregroet brengt. Vervolgens marcheert het team naast de auto naar het uitvaartcentrum en draagt het de kist de aula binnen.

Protocol

Het uitvaartteam besteedt veel tijd en aandacht aan de manier waarop de uitvaart alles gebeurt. Daarvoor heeft het oud-marinier en protocoldeskundige Jan Jaap van Weering in de hand genomen. Hij adviseert en traint de vrijwilligers. ‘Samen met Wil ben ik er veel tijd aan kwijt, maar ik doe het graag’, vertelt Van Weering. ‘Een dergelijk uitvaartteam is uniek; zelfs wereldwijd zijn er geen andere voorbeelden van. Ik vind het belangrijk dat zoiets goed en respectvol gebeurt.’

Saamhorigheid

Het uitvaartteam maakt veel mee, waardoor de saamhorigheid enorm is. De aanwezigheid van het team is geheel belangeloos, maar regelmatig ontvangen ze na afloop een bedankbrief van de familie en soms ook een donatie, waar ze uiteraard zeer blij mee zijn.

Kijk voor meer informatie op www.mariniersziekenboeg.com