Hulp voor Oekraïne

14 juni 2022
Deel dit bericht:
‘Levensmissie om te helpen.’

De oorlog in Oekraïne roept bij veel veteranen herinneringen en emoties op. Een manier om daarmee om te gaan is om zelf in actie te komen. Door Oekraïners een stem te geven, goederen in te zamelen en om die zelf af te leveren.

Stemmen van vrouwen uit Oekraïne

Joegoslaviëveteraan Amy van Son (52) werkt in haar veteranenkunstproject Helmen vol verhalen samen met Tatjana Kirienko, een kunstenares met Oekraïense roots. Terwijl de eerste bommen vielen, ontstond het idee om via de weblog ‘Stemmen uit Oekraïne’ dagelijks de verhalen van een aantal vrouwen te publiceren.

‘Ik ben opgegroeid in Nederland, maar familieleden en vrienden wonen in Oekraïne en het is mijn levensmissie om hen te helpen’, vertelt Kirienko. Ze neemt contact op met vrouwen in Oekraïne en tikt de verhalen uit die vervolgens online worden gezet. Ik heb vaak huilend aan de telefoon gezeten. Die gesprekken waren therapeutisch, zowel voor hen als voor mij.’ Lees de blogs op: https://www.helmenvolverhalen.nl/stemmen-uit-oekraine.

Tatjana Kirienko en Amy van Son.

Inzamelingsactie Limburge veteranen

De Stichting Veteranen Valkenburg aan de Geul moet nog opgericht worden, maar kwam al wel in actie om de inzameling van goederen voor Oekraïne te coördineren. Een van de drijvende krachten hierachter is Bosnië- en Afghanistanveteraan Jos Geelen (60).

‘Terwijl we bezig waren met de oprichting, kreeg we de vraag of wij wilden helpen bij het inzamelen van goederen voor Oekraïne. Ze hadden gezien dat veteranen ook tijdens de watersnood in Limburg in actie waren gekomen en dachten dat wij hierbij nuttig konden zijn. Ik heb een berichtje uitgedaan en een aantal veteranen bood zich direct aan. We hebben er twee weken lang voor gezorgd dat er iedere dag van 10-15 uur een veteraan op de inzamelingslocatie aanwezig was om de goederen in te nemen en te controleren. Die bemensing was nog best een uitdaging, want de jongere veteranen hebben vaak nog een baan en voor de oudere was het te zwaar. Toch kregen we dit voor elkaar en het mooie is dan dat er al snel een gevoel van kameraadschap ontstaat.

Jos Geelen.

Met een busje naar de Oekraïnse grens

Bosniëveteraan Jorrit Vermaat (39) leverde twee busjes vol met goederen af in Warschau en nam veertien Oekraïense vluchtelingen mee terug naar Nederland.

‘Aan het begin van de oorlog bedacht ik dat ik gewoon naar Oekraïne zou rijden om hulpgoederen af te leveren. Een verhuurbedrijf stelde een bus ter beschikking, zodat ook mijn buurman Berry Tijhof, burgermedewerker bij Defensie, een deel kon vervoeren. Na een oproep van Dutch Military Veterans kwam ik in contact met nog twee chauffeurs en een tolk. In Warschau hebben we onze goederen afgeven. Samen met onze tolk heb ik vluchtelingen aangesproken of zij meewilden naar Nederland. Uiteindelijk wilden er veertien mensen mee, variërend van een baby van acht maanden oud tot en met een oma van zeventig jaar. In Nederland hebben we ze naar de verschillende gastgezinnen gebracht en van het ingezamelde geld kon ik ze nog wat zakgeld meegeven.’

Berry Tijhof en Jorrit Vermaat.