Provide Comfort

21 juli 2021
Deel dit bericht:
Dankzij de oproep in Checkpoint 4 ontving de redactie heel veel foto’s van Provide Comfort.

Over Provide Comfort – operatie Haven

  • Duur missie: april 1991 – januari 1992
  • Aantal Nederlandse militairen: 1.138
missie-provide-comfort

Nadat het Iraakse leger in februari 1991 uit Koeweit werd verdreven, kwamen onder andere de Koerden in Noord-Irak in opstand tegen Saddam Hoessein. Deze opstanden werden neergeslagen. Honderdduizenden Koerden sloegen uit angst voor vergelding op de vlucht naar het Zagros-berggebied. In de bergen stierven dagelijks duizenden kinderen en ouderen door kou, ziektes en gebrek aan water en voedsel. De VN probeerden een einde te maken aan de humanitaire ramp en creëerde een veiligheidszone (safe haven) in Noord-Irak, beschermd door een multinationale militaire troepenmacht van 25.000 militairen. Deze internationale operatie heette Provide Comfort.

Nederland stuurde eenheden uit verschillende krijgsmachtdelen naar Noord-Irak, onder de codenaam operatie Haven. De landmachteenheid opereerde onder de naam 11 Geniehulpbataljon. Die bestond uit een geneeskundige compagnie, een genieconstructiecompagnie en een staf en stafverzorgingscompagnie.

Laatstgenoemde eenheid kreeg nog 3 extra eenheden onder bevel:

  • een luchtmachtdetachement met 3 Alouette III-verbindingshelikopters (298 Squadron) plus 13 man vliegend en technisch personeel;
  • een team van de explosievenopruimingsdienst (EOD);
  • een mariniersbataljon met een verzorgingscompagnie, een ondersteuningscompagnie en 2 infanteriecompagnieën.

Foto’s onder andere van:  Alfred Donderwinkel, Hugo van der Ent, Hans de Graaff, Goof Kool, Remco Schoonderwoert.

1 / 1