Over Veteranendag

6 december 2021
Deel dit bericht:
In cijfers. Hoe denkt Nederland over veteranen en de Nederlandse Veteranendag?

In opdracht van het Ministerie van Defensie en het Nederlands Veteraneninstituut is in 2021 voor het vijfde jaar het Nederlands publiek gevraagd naar hun mening over veteranen en de Nederlandse Veteranendag. Hier vind je de hele Publieksmonitor Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2021.

40%

40% van de Nederlanders geeft een goede beschrijving van wat een veteraan is. Vorig jaar was dat 46% en in 2019 52%.

74%

74% van de Nederlanders vindt de Nederlandse Veteranendag een uitstekende manier om veteranen openlijk waardering te geven.

71%

71% vindt het goed dat er ieder jaar een Nederlandse Veteranendag wordt gehouden. Dat is 4% minder dan vorig jaar.

6 op de 10 Nederlanders zeggen dat zij veel belangstelling hebben voor veteranen en hun ervaringen. Dit is gelijk aan het niveau van voor de coronacrisis.

Waardering voor de inzet

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft veel waardering voor de Nederlandse militairen die zijn ingezet. De waardering voor de missies onderling verschilt niet veel: 46% voor Nederlands-Indië. 56% voor de militairen die actief waren in Afghanistan.

De mate waarin Nederlanders het terecht vinden dat Nederlandse militairen zijn ingezet bij de missie in Nederlands-Indië is gedaald van 33% naar 27%.

‘We don’t know them all. But we owe them all.’

3 à 4 op de 10 Nederlanders vinden het terecht dat de Nederlandse militairen zijn ingezet tijdens verschillende huidige missies en missies in het verleden. De Nederlandse inzet bij de missie antipiraterij vinden zij het meest gerechtvaardigd.