Het dagboek van…

12 december 2022
Deel dit bericht:
Bart Spijkers

Bart Spijkers is als reisleider verbonden aan de reeks terugkeerreizen die het Nederlands Veteraneninstituut organiseert voor Dutchbat III-veteranen.

Afbeelding: Tobias Dahmen

15 februari

Reisleider

Lucien van Groenestijn van het NLVi vraagt me of ik interesse heb om reisleider te worden bij terugkeerreizen naar Bosnië. De reizen zijn voortgekomen uit een advies van de commissie-Borstlap, die de minister van Defensie adviseerde over zorg, erkenning en waardering voor Dutchbat III-veteranen. Nu gaat het NLVi in opdracht van Defensie voor hen terugkeerreizen organiseren, maar ook voor Dutchbat III-veteranen die om andere redenen een keer naar het gebied willen terugkeren. Daar ga ik heel graag op in.

22 februari

Lezen

Ik verdiep me in de uitzending van Dutchbat III. Ik las sowieso al veel over deze onderwerpen. Er is van alles over te vinden: ik ben nu bezig in ‘Srebrenica: Who cares’ van Thom Karremans. Indrukwekkende lectuur.

17 maart

Onderzoek doen

We hebben diverse keren overleg gehad, een reisschema gemaakt en maken in maart een verkenningsreis naar Bosnië. In vijf dagen doen we verschillende locaties in Bosnië aan. We onderzoeken of het reisschema werkt, of we hulpverleners zullen meenemen, of de hotels goed zijn.

2 april

Nabestaanden

De verkenningsreis is achter de rug. Na aankomst op het vliegveld van Sarajevo hebben we overnacht in een hotel aan ‘Sniper Alley’, waar het in de oorlog vol scherpschutters zat. We bezochten ook Potoçari, Simin Han en Srebrenica. Heel veel indruk maakte de ontmoeting met hun nabestaanden, ‘De moeders van Srebrenica’. Het gesprek dat we met deze vrouwen hadden was soms ongemakkelijk, maar ook goed. In Tuzla bezochten we een ‘zorgboerderij’waar door de oorlog getraumatiseerde mensen werken.

15 oktober

Aangeschreven

Vanaf 2023 gaan we jaarlijks tussen de twaalf en zestien terugkeerreizen naar Bosnië aanbieden. Van de ongeveer 850 veteranen die we hebben aangeschreven, hebben er zo’n 600 laten weten graag aan zo’n reis te willen deelnemen. Nu staat alles even stil, maar in april ga ik mee. Ik kijk ernaar uit.