Documentaire 'Molukkers in Nederland'

18 mei 2021
Deel dit bericht:
Coen Verbraak interviewt veertien Molukkers uit verschillende generaties.

Vanaf 19 mei wordt de 4-delige documentaire ‘Molukkers in Nederland – 70 jaar op weg naar huis’ uitgezonden. De documentaire van Coen Verbraak, die ook de serie ‘Onze jongens op Java’ maakte, is de komende vier woensdagen om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Ballingschap

Precies zeventig jaar geleden kwamen zo’n 12.500 Molukkers per boot naar Nederland. In het voorjaar van 1951 begon de Molukse gemeenschap aan een ongewilde ballingschap in het verre, vreemde land, waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hadden gevochten. In een vierdelige documentaireserie interviewt journalist en historicus Coen Verbraak veertien Molukkers uit verschillende generaties. Zij vertellen het aangrijpende verhaal van de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in haar lot, van de tweede generatie die zich juist fel verzette (via gewelddadige acties en kapingen) en van de generaties daarna die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos konden aanpassen.

Schrijfster Sylvia Pessireron en journalist Rens Broekhuis deden samen de research voor de serie. Onder de geïnterviewden bevinden zich Massada-bandlid Johnny Manahutu, oud-politicus Sam Pormes en oud-voetballer Simon Tahamata.

Gezamenlijk verhaal

Coen Verbraak: ‘Deze serie vertelt een verhaal van heimwee, gebroken beloftes en vervlogen idealen. Hoe was het voor de Molukkers om noodgedwongen alles achter te laten en aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan op te bouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen, en is dat gelukt? Of is die spreekwoordelijke koffer om morgen terug te kunnen keren altijd onder hun bed blijven staan? Dit is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van de Nederlandse geschiedenis. Omdat het verhaal van de Molukkers ons gezamenlijke verhaal is.’

Over hetzelfde thema verschijnt ook een boek van Coen Verbraak, ‘De Molukkers – een vergeten geschiedenis’.