Speelfilm ‘De Oost ’

12 mei 2021
Deel dit bericht:
Verhaal van Indiëveteranen verdient meer historische context.

Aanstaande donderdag 13 mei is de film ‘De Oost’ te zien via het (betaalde) kanaal Amazon Prime Video. Wanneer de bioscopen weer opengaan, wordt ‘De Oost’ ook daar geprogrammeerd. Het is een indrukwekkende film, maar ook een film die onder Indiëveteranen en binnen de Indische en Molukse gemeenschappen weerstand oproept.

 

film-de-oost-veteranen
Beeld: Milan van Dril

Waar gaat de film ‘De Oost’ over?

De film speelt zich af tijdens de Indonesische dekolonisatiestrijd (1945-1949) en vertelt het verhaal van de jonge Nederlandse oorlogsvrijwilliger Johan de Vries die medio 1946 in Nederlands-Indië arriveert en na een tijdje terechtkomt bij het Depot Speciale Troepen (DST). Deze elite-eenheid van ongeveer 120 militairen, onder wie vele zogeheten inheemse militairen, probeert onder leiding van kapitein Westerling (‘de Turk’) vanaf eind 1946 de rust op het eiland Celebes te herstellen. In de twaalf weken waarin de eenheid daar actief is, doet Westerling dat onder meer met het uitvoeren van standrechtelijke executies. Johan de Vries doet daar aan mee, maar al snel komt hij voor een persoonlijke dilemma te staan: kan dit wel, is dit wel goed? Nadat hij opstaat tegen Westerling moet hij de eenheid verlaten. Eenmaal terug in Nederland ervaart Johan wat Indiëveteranen toen soms ervoeren: geen warm welkom, geen aandacht voor je verhaal, je oude baan al vergeven, etc. Vanuit die deprimerende situatie komt hij jaren later tot een fatale actie.

Artistieke vrijheid

Zoals in zoveel oorlogsfilms lopen fictie en historische werkelijkheid door elkaar in ‘De Oost’. Dat is ook de artistieke vrijheid van een filmmaker, in dit geval regisseur Jim Taihuttu, zelf van Molukse afkomst. Oorlogsfilms gaan vrijwel altijd over goed en kwaad, het grijze gebied daartussen en het moeten kiezen. De gemiddelde kijker die niet is ingevoerd in de historie van Nederlands-Indië, ziet vooral een spannende, goed geacteerde en bij tijden uiterst gewelddadige oorlogsfilm van bijna twee uur. Hij of zij zal er onbevangen naar kijken.

film-de-oost-veteranen