Indië herdenking 2022

22 augustus 2022
Deel dit bericht:
Terugblik van de Indië herdenking in Den Haag en Doorn

15 augustus 1945, de dag dat de Japanners capituleerden en het toenmalig Nederlands-Indië bevrijd werd.

Afgelopen 15 augustus is er stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en werden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.

Familie Hoefsloot-legt 3-generatiekrans neer bij Indië monument Den Haag
Foto's: Marco de Swart

Den Haag

De Nationale Indië herdenking vond plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. Een uitgebreid eerbetoon met verhalen van mensen die de oorlog daar hebben meegemaakt. Premier Mark Rutte heeft de eerste krans gelegd namens de Nederlandse regering en er is een minuut stilte gehouden.

De 3-generatiekrans werd gelegd door Paul Hoefsloot, zijn moeder en dochter. Deze speciale krans bestond uit honderden handgemaakte Melati’s en is door evenzoveel betrokkenen uit de gemeenschap gemaakt.

”Ik kijk achter mij en zie mijn moeder en overleden grootouders en ik voel hoe zij het ondragelijke leed van de oorlog altijd bij zich hebben gedragen en hoe het hun leven heeft getekend. Ik kijk vooruit en zie daar mijn dochter die de toekomst is. En ik sta hier in het midden en ook ik draag de sporen bij me van een strijd die ikzelf niet heb meegemaakt maar die er altijd was. Ik weet dat na mij, mijn dochter, het verhaal van onze familie zal blijven vertellen. En ik heb het vertrouwen dat ze zich daarom ook altijd in zal zetten voor wereld van vrede en vrijheid” vertelt Paul Hoefsloot tijdens de herdenking.

In een video vertellen zij hun familieverhaal.

De Nationale herdenking vond voor het eerst dit jaar in de avond plaats, zodat er meer gelegenheid was om naar de herdenking te komen of dit vanuit huis live te volgen op tv. Twee miljoen mensen in Nederland hebben wortels in Nederlands-Indië en toch is deze dag nog geen gemeengoed. Maar de belangstelling groeit. De herdenking was goed bezocht en er hebben 527.000 huishoudens live meegekeken.

Bekijk hier de herdenking van de NOS terug

 

Doorn

Op 15 augustus vinden er in het hele land herdenkingen plaats. Ook bij ons in Doorn wordt er jaarlijks een Indië-herdenking gehouden.

Tijdens de herdenking werd onder andere Demi van Hutten gevraagd om het woord te nemen. Zij vertelde, als derde generatie, haar indrukwekkende en kostbare familieverhaal. Haar opa is in 1918 geboren in Purwakarta, Nederlands-Indië. Demi vertelt het verhaal van haar opa waarin hij drie keer zijn leven opnieuw vanaf nul moest opbouwen.

Na vele indrukwekkende verhalen en mooie muziekstukken werd de herdenking verplaatst naar buiten, richting de herdenkplaats. Hier werden de krans en bloemstukken gelegd en één minuut stilte gehouden.

1 / 1