Onderscheidingen postuum uitgereikt aan de heer Namsa

21 december 2023
Deel dit bericht:
Mobilisatie Oorlogskruis en Ereteken voor Orde en Vrede postuum uitgereikt aan de heer G. Namsa

Op vrijdag 15 december 2023 werd zowel het Mobilisatie-Oorlogskruis als het Ereteken voor Orde en Vrede postuum toegekend aan heer G. Namsa. In aanwezigheid van familie, vrienden en genodigden kreeg de heer Vincent Mastail de onderscheidingen voor zijn pleegvader, de heer G. (Gerardus) Namsa uit handen van Directeur-bestuurder brigadegeneraal Paul Hoefsloot.

Mobilisatie Oorlogskruis en Ereteken voor Orde en Vrede postuum uitgereikt aan de heer G. Namsa

‘Deze belangrijke vorm van erkenning en waardering is een uiting dat wij de bewezen diensten van de heer Namsa niet vergeten zijn.’ De heer Namsa, geboren in 1919 in Uwat (Indonesië), diende vanaf 1939 bij het KNIL. Op 8 december verklaart Nederland de oorlog aan Japan en start de Algehele Mobilisatie op. In 1942 wordt hij krijgsgevangene gemaakt. Eind juni van dat jaar werd hij in een groep van 300 inheemse militairen door de Japanners vrijgelaten. Op 15 augustus 1945 capituleert Japan en is de oorlog voorbij. Na de oorlog diende de heer Namsa nog op verschillende plekken in Indonesië, waarna hij in 1950 eervol ontslag ontving wegens reorganisatie van het KNIL. In 1951 werd hij overgebracht naar Nederland.

 

Onderscheiding als blijk van erkenning en waardering

Voor zijn bewezen diensten ontving de heer Namsa het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede. Dit kruis is voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog goed gedrag vertoonden en tenminste 6 maanden in militaire dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied. Het Ereteken voor Orde en Vrede is bedoeld voor militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Zij waren tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 in dienst in Nederlands-Indië. Beide onderscheidingen staan symbool voor erkenning en waardering van hun inzet voor het Koninkrijk in die periode. Met het postuum uitreiken van deze onderscheidingen geven we ook na zoveel verstreken jaren invulling aan de erkenning en waardering die deze veteranen verdienen. De ceremonie vond plaats bij het NLVi in Doorn.

 

In aanwezigheid van familie, vrienden en genodigden kreeg de heer Vincent Maistal de onderscheidingen voor zijn pleegvader, de heer G. (Gerardus) Namsa uit handen van Directeur-bestuurder brigadegeneraal Paul Hoefsloot.

Bijzondere zorgplicht ook voor Molukse KNIL-militairen en 2e en 3e generatie

Nederlandse veteranen, oorlogs-, dienstslachtoffers en hun relaties hebben ook na hun diensttijd recht op optimale zorg en dienstverlening (sinds 2014). Die zorg krijgt u via het Nederlands Veteraneninstituut.

Naar het Nederlands Veteraneninstituut als je geen militair bent?

Het Nederlands Veteraneninstituut is misschien niet de eerste organisatie waar u voor zorg aan denkt. Misschien wist u niet, dat uw vader of opa ook de veteranenstatus heeft. Toen het veteranenbeleid tot stand kwam zijn de KNIL-militairen expliciet genoemd. Het Nederlands Veteraneninstituut heeft medewerkers / hulpverleners die zich specifiek richten op mensen met een Molukse achtergrond. Soms hebben zij zelf ook Molukse ouders of grootouders.