Molukse KNIL-militairen en nabestaanden komen samen in Doorn

8 december 2022
Deel dit bericht:
Stilstaan bij de geschiedenis en kijken naar de toekomst

Op 3 december was er bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn een bijeenkomst voor Molukse KNIL-militairen en hun nabestaanden (2e en 3e generatie). Na de opening door directeur Paul Hoefsloot was er een overweging door dominee Pattinasarany. Beiden stonden stil bij de pijnlijke geschiedenis van de KNIL-militairen en de betekenis van deze geschiedenis voor hun kinderen en kleinkinderen. Zij zijn trots op hun Molukse achtergrond, maar die achtergrond brengt soms ook verdriet met zich mee.

Vervolgens ging manager Veteranenloket Tessa Willigenburg in op de betekenis van de veteranenstatus en de Veteranenwet en wat het NLVi kan bieden aan zorg en ondersteuning. Diana Tahamata en Ed Leatemia vertelden over hun Molukse roots.

Herkenning en inspiratie

Diana trad op haar 24e  in de voetsporen van haar opa, KNIL-militair Ambé Tahamata. Fotograaf en zoon van KNIL-militair Ed Leatemia, vertelde over zijn boek Role Models, waarin hij zeventig Molukse succesverhalen optekent. Om de eerste generatie Molukkers in Nederland te eren, maar vooral ook volgende generaties te inspireren. Hij sloot af met zijn uitspraak: ‘We kunnen niet hopen op een betere toekomst, maar wel bouwen aan een hoopvolle toekomst’.

Aansluitend gingen de directeur en medewerkers van het NLVi in gesprek met de deelnemers. Ze spraken over herkenning van de gedeelde verhalen en onderzochten hoe het NLVi de Molukse gemeenschap kan ondersteunen.

Reizende Tentoonstelling

Op het terrein buiten stond de Reizende Tentoonstelling opgesteld. In een aantal containers wordt aan de hand van foto’s de gedeelde geschiedenis van de Molukkers en de Nederlanders belicht. Niet alleen de geschiedenis, maar ook de ervaringen van 2e en 3e generatie Molukkers. Deze tentoonstelling is nog tot 16 december a.s. te zien op het NLVi-terrein in Doorn en daarna op diverse plaatsen in Nederland.