Nederlandse inzet in Mali

18 februari 2022
Deel dit bericht:
Einde aan taakgroep Takuba.

Frankrijk, dat het commando voert over de taakgroep, heeft besloten militairen terug te trekken uit Mali. De taakgroep ondervindt tegenwerking van de Malinese autoreiteiten. Dat melden de betrokken landen, waaronder Nederland, in een gezamenlijke verklaring.

mali
Bron: Ministerie van Defensie

Nederland draagt met twee stafofficieren bij aan de taakgroep Takuba, waarvan er één in Mali werkzaam is. Deze militair vertrekt daar. De andere militair zit op het hoofdkwartier van de overkoepelende missie in Tsjaad. Die officier blijft daar voorlopig zitten. Nederland praat met de Takuba-partners om de missie eventueel buiten Mali voort te zetten.

Andere missies in Mali

Nederland ziet geen aanleiding om de militairen die betrokken zijn bij andere missies in Mali terug te trekken. Het gaat om de VN-vredesmissie Minusma en de Europese Trainingsmissie (EUTM). Deze missies hebben een andere taakstelling.

Voor Minusma zet Defensie momenteel een C-130 in en in totaal 90 personen. De bijdrage aan Minusma eindigt in principe medio mei. De Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen is Force Commander hiervan. Hij heeft sinds begin dit jaar de troepenmacht van bijna 14.000 blauwhelmen onder zijn hoede. Bij EUTM zijn zes Nederlandse militairen betrokken.

In de media

Op donderdag 17 februari waren Bert Koenders, voormalig VN-gezant en Jordy Hilt, Mali-veteraan in gesprek over de huidige situatie in Mali op BNR Nieuwsradio (48:27 – 56:19).