Nederlandse Veteranendag 2023 was een mooie dag

28 juni 2023
Deel dit bericht:
We blikken terug

Afgelopen zaterdag vond de 19e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. Met dit jaarlijkse nationale evenement bedanken we alle militaire veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Maar liefst 90.000 bezoekers trokken naar Den Haag voor de publieksactiviteiten op het Malieveld en om langs de route van het defilé te staan.

Groot publiek tijdens de Nederlandse Veteranendag

Opening van de dag

De Nederlandse Veteranendag werd geopend in de Koninklijke Schouwburg. Veteranen en andere gasten werden toegesproken door minister-president Mark Rutte en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Hierbij aanwezig waren Z.M. de Koning, de Ridders Militaire Willemsorde, leden van het parlement en andere autoriteiten. Persoonlijke verhalen van de veteranen stonden tijdens het programma centraal. De prachtige muziek werd verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met de jonge solisten Julian Thomas en Nyjolene Greys. Tot slot werd de Veteranenmedaille uitgereikt, ontworpen door groep 5 van basisschool De Goede Herder in Helmond.

Na de Schouwburg werden er op het Lange Voorhout medailles uitgereikt door o.a. de minister-president, minister van Defensie en Commandant der Strijdkrachten. De Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties werd aan zeventig militairen uitgereikt, die net terug zijn van hun missie.

 

Het defilé was populair

Ook dit jaar was het defilé populair bij bezoekers. De detachementen trokken langs Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk, waarbij hij hen afzwaaide. Op het Malieveld liepen vele burgers, militairen en veteranen rond. Het Nederlands Veteraneninstituut was uiteraard ook volop aanwezig voor de veteraan en bezoekers.

Voor het eerst kwamen de detachementen van het defilé over een baileybrug aan op het Muziekplein, waar Eric Corton de militairen en veteranen welkom heette met muziek en uitleg. “Het Nationaal Comité Veteranendag kijkt terug op een succesvolle Veteranendag. Het weer was prachtig. De sfeer op het Malieveld was goed, waar veteranen elkaar ontmoetten en burgers de wereld van veteranen instapten”, aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.

Klik hier voor meer nieuws en beeldmateriaal.

1 / 1