Nieuw-Guinea

24 oktober 2022
Deel dit bericht:
Taboe op de Morgenstervlag?

Een vlag met de morgenster als teken van hoop. Het blijkt een krachtig symbool. Té krachtig voor sommigen?

Illustratie-CP0722-Taboe-Morgenstervlag

De Morgenstervlag werd ontworpen door Papoea-voorman Nicolaas Jouwe en op 1 december 1961 voor het eerst gehesen. In het toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea was het een plechtige gebeurtenis om met de vlag het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea-bevolking te benadrukken.

Verboden

Na de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië werd de vlag verboden. En dat is nog steeds zo. Het openbaar hijsen van de Morgenstervlag betekent daar arrestatie en een forse gevangenisstraf. Toch is de vlag wel degelijk in het straatbeeld te zien. De kleuren en de symboliek ervan zie je bijvoorbeeld veel verwerkt in armbandjes en draagtassen. Op die manier getuigen de Papoea’s van hun eigen identiteit en streven naar zelfbeschikking. Het gebeurt op zo’n grote schaal, dat het voor de Indonesische autoriteiten niet te doen is dit stille protest te onderdrukken.

Vlaggen?

Bij het defilé op Veteranendag is het meevoeren van de Morgenstervlag protocollair niet toegestaan. Het Nationaal Comité Veteranendag vindt dat in het defilé geen politieke statements passen. Wel staat het iedereen vrij om de vlag te laten wapperen langs de route, op het Malieveld en elders. Dat geldt dus ook voor de Nieuw-Guinea-veteranen die zich nog steeds sterk betrokken voelen bij het lot van de Papoea’s.

Lees het artikel in de digitale Checkpoint 07.