NLVi Scriptieprijs voor het eerst uitgereikt

11 maart 2024
Deel dit bericht:
Winnaar Tijs van Slageren levert waardevolle bijdrage met scriptie over gebruik van geweld

De allereerste NLVi Scriptieprijs is vrijdagmiddag 8 maart uitgereikt aan Tijs van Slageren. Tijs ontving de prijs voor zijn scriptie ‘Geweld moeten aanwenden: je moet het maar willen’, die hij schreef tijdens zijn bachelorstudie aan de Nederlandse Defensie Academie.

winnaar nlvi scriptieprijs met cheque en bloemen

Hij onderzocht de ervaringen van militairen van de Koninklijke Marechaussee met het gedwongen toepassen van geweld. Een thema waarop alle militairen worden voorbereid en waar veel militairen tijdens hun werk mee te maken krijgen.  De scriptie is daarom ook belangrijk voor veteranen en het veteranenbeleid. 

Hoog niveau

De jury, bestaande uit dr. Tine Molendijk, dr. Christ Klep en dr. Jacco Duel, las de scriptie met buitengewoon veel plezier: ‘Tijs heeft een scriptie afgeleverd van hoog niveau. Hij is onmiskenbaar een man van de praktijk en hij weet waarover hij schrijft. In de interviews weet hij met inlevingsvermogen gevoelige onderwerpen ter sprake te brengen.’ Martin Elands reikte namens de directieraad van het Nederlands Veteraneninstituut de NLVi Scriptieprijs uit aan Tijs in het Nationaal Militair Museum.

 

groepsfoto jury en winnaar van de nlvi scriptieprijs
Op de foto van links naar rechts: dr. Jacco Duel, dr. Tine Molendijk, Tijs van Slageren, prof. dr. Eric-Hans Kramer, drs. Martin Elands.

Waardevolle bijdrage

Tijs laat in zijn scriptie zien hoe militairen omgaan met mogelijk heftige gebeurtenissen en hoe het hun gezondheid kan beïnvloeden. Ook doet hij aanbevelingen voor preventieve maatregelen die ook nuttig zijn voor het voorkomen of verminderen van problemen die aan een uitzending zijn gerelateerd. Tegelijkertijd draagt de scriptie bij aan erkenning en waardering voor militairen en veteranen die worden ingezet onder risicovolle omstandigheden.

Aanmoedigen van onderzoek naar veteranen

Bachelorstudenten aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA komen in aanmerking voor de NLVi Scriptieprijs als hun scriptie door de faculteit als tenminste goed is beoordeeld én een voor het Nederlands veteranenbeleid belangrijk thema behandelt.

Het NLVi wil met de scriptieprijs onderzoek naar veteranen aanmoedigen. Onderzoek naar belangrijke onderwerpen voor het veteranenbeleid zorgt voor het vergroten van kennis én vernieuwing op dit gebied.