Oekraïne

22 maart 2022
Deel dit bericht:
Het Nederlands Veteraneninstituut beseft dat de oorlog in Oekraïne vanaf het begin veteranen raakt. Die betrokkenheid blijkt uit telefoontjes van veteranen bij het Veteranenloket die zich angstig en onrustig te voelen.

De situatie roept herinneringen op aan een oorlog die zij eerder hebben meegemaakt. Sommigen voelen zij zich daardoor onbegrepen door hun omgeving en ervaren spanningsklachten. Ook zijn er veteranen die graag iets willen doen en zich nuttig willen maken. Een aantal wil zich als militair mengen in de strijd.

 

Directeur-bestuurder Nederlands Veteraneninstituut generaal Paul Hoefsloot wil alle veteranen op het hart drukken: ‘Als je iets wilt doen voor Oekraïne, richt je dan tot de Veteranen Ontmoetingscentra voor humanitaire hulp, maar ga niet naar het land afreizen om mee te vechten. Je gaat dan een avontuur aan, dat je niet kunt overzien en waarmee je jezelf in de problemen kunt brengen. Ben je in staat om een Oekraïner en een Rus van elkaar te onderscheiden? Hoe wil je communiceren met Oekraïense soldaten als je de taal niet machtig bent? Besef je ook dat er niets is geregeld als je gewond raakt. Je staat er dan alleen voor. Ook ben je niet verzekerd van hulp door het Ministerie van Defensie als je gewond raakt.’

Een overzicht van de Veteranen Ontmoetingscentra vind je op https://www.nlveteraneninstituut.nl/ontmoeten/locaties

Bijeenkomst 9 april 2022

Het Nederlands Veteraneninstituut staat open voor veteranen die behoefte hebben om onder professionele begeleiding te praten over wat het conflict bij hen teweeg brengt. Op zaterdag 9 april 2022 organiseert het Nederlands Veteraneninstituut een bijeenkomst in Doorn van 13.30 – 16.30 uur. Aanmelden kan vóór 6 april a.s. (incl. partner/begeleider) via deze link of telefonisch via het Veteranenloket: 088-3340000.