Oud-CDS Henk van den Breemen overleden

24 januari 2024
Deel dit bericht:

Deze week ontvingen wij bericht van het overlijden van generaal der mariniers b.d. Henk van den Breemen. In zijn lange militaire loopbaan (1960-1998) was Van den Breemen direct betrokken bij diverse cruciale en spraakmakende gebeurtenissen in ons recente militaire verleden.

portretfoto oud-Henk van den Breemen
Foto: Archieffoto Ministerie van Defensie

Zo speelde hij in de jaren zeventig een rol bij de acties om een einde te maken aan de gijzelingsacties bij De Punt en Bovensmilde en werkte hij medio jaren tachtig actief mee aan de voorbereidingen tot de plaatsing van kruisraketten in Nederland.

In de jaren daarna schreef Van den Breemen mee aan zowel de Defensienota (1991) als de Prioriteitennota (1993). Hij stond daarmee mede aan de basis van de grote koerswijziging richting crisisbeheersing en vredesoperaties van Defensie na de Koude Oorlog en aan de opschorting van de opkomstplicht voor dienstplichtigen.

Chef Defensiestaf

Het hoogtepunt van de loopbaan van Van den Breemen was zijn benoeming in 1994 tot Chef Defensiestaf, toen de benaming voor de hoogste militaire functie in Nederland. In die hoedanigheid was hij tot 1998 medeverantwoordelijk voor de Nederlandse inbreng in internationale vredesoperaties, die in deze jaren als gevolg van het drama rond Srebrenica steeds vaker van ‘blauw’ in ‘groen’ optreden veranderde. Generaal van den Breemen is 82 jaar geworden.