Over ‘Veteraan, hoe gaat het met u?’

26 januari 2022
Deel dit bericht:
Het onderzoek in cijfers.

Het NLVi-onderzoek ‘Veteraan, hoe gaat het met u?’ is gehouden onder 3142 postactieve veteranen. De uitkomsten van dit onderzoek vormden de aanleiding voor aanvullend onderzoek naar hulpzoekgedrag, waarvan de resultaten in 2022 verschijnen.

 

onderzoek-veteranen

10%

10% van alle veteranen heeft behoefte aan zorg vanwege de uitzending.

4 op de 10 veteranen met een uitzendgerelateerde zorgbehoefte ontvangen geen professionele hulp.

Belangrijkste redenen: • Zelf willen oplossen • Niet gemotiveerd om hulp te zoeken • Eerdere ervaringen met hulpverlening waren niet positief.

Zorgbehoeften

7 op de 10 veteranen met uitzendgerelateerde zorgbehoeften hebben 5 jaar of langer nodig gehad om hulp te zoeken, vanaf het moment van ontstaan of het bemerken van klachten.

Professionele hulp

6 op de 10 veteranen met een zorgbehoefte vanwege de uitzending hebben professionele hulp. Van deze groep maken: • 8 op de 10 veteranen gebruik van een vorm van civiele hulpverlening. Ruim 7 op de 10 veteranen zijn tevreden over hun civiele hulpverlener. • 5 op de 10 veteranen gebruik van een vorm van dienst-/hulpverlening voor militairen/veteranen.

Het meest maakt men gebruik van maatschappelijk werk van Stichting de Basis (tegenwoordig onderdeel van NLVi) (50%) en/of financiële of materiële hulp via het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP: 47%). 8 op de 10 veteranen zijn tevreden over de hulpverlener vanuit de militaire/veteranen dienst-/hulpverlening waar zij het meeste contact mee hebben.

4 op de 10

4 op de 10 veteranen nemen niet zelf het initiatief om hulp te zoeken.