Samen herdenken en vieren

7 mei 2024
Deel dit bericht:
Een terugblik op 4 en 5 mei 2024

Ook dit jaar leverden veteranen een bijzondere bijdrage aan 4 en 5 mei.

De 60 veteranen uit de erecouloir stonden in een erehaag op de Dam. Jammer genoeg was er door het weer en de aangescherpte veiligheidsregels minder publiek dan voorgaande jaren. De zonnige Bevrijdingsfestivals werden wel druk bezocht. Het NLVi was ook aanwezig.

Close-up foto van veteranentenue met Veteranenspeld, vrijheidsfakkel speld van comité 4 en 5 mei en medailles.
Foto: Birthe Kulik

Indrukwekkend erecouloir

Tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam wordt ieder jaar een erecouloir van het Paleis op de Dam tot aan het Nationaal Monument opgesteld. Zij vormden een indrukwekkend symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid. In aanloop naar 4 mei, vertellen 6 veteranen uit de erecouloir hun verhaal. Lees hun verhalen hier of bekijk de video’s waarin zij vertellen waarom samen herdenken belangrijk is.

 

Veteranen werden veelvoudig bedankt

Op Bevrijdingsdag werd de vrijheid samen gevierd op Bevrijdingsfestivals door het hele land. Bij de stands van het Nederlands Veteraneninstituut gingen bezoekers in gesprek gaan met veteranen, hen vragen stellen en op de foto.
Toen de zon door kwam werden de festivals gezellig druk. Veel bezoekers hebben veteranen bedankt door een anoniem bedankkaartje in te vullen. Ook demissionair premier Rutte heeft hiermee veteranen bedankt. Je kunt de persoonlijke berichten teruglezen op onze website.

1 / 1