Scriptieprijs voor onderzoek veteranen

18 september 2023
Deel dit bericht:
Samenwerking tussen NLVi en NLDA versterkt

Het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) start samen met de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) een scriptieprijs voor Bachelor-studenten aan de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW). Met de scriptieprijs wordt onderzoek naar veteranen aangemoedigd. Op maandag 18 september is de beoordelingscommissie bekendgemaakt, zijn afspraken gemaakt over het toekennen van de prijs en zijn de genomineerde scripties beoordeeld.

 

groepsfoto commissie scriptieprijs nlvi nlda

Aandacht voor veteranen

Onderzoek naar belangrijke onderwerpen voor het veteranenbeleid zorgt voor het vergroten van kennis én vernieuwing op dit gebied. Daarnaast geven officieren tijdens hun loopbaan leiding aan veteranen en ondersteunen zij hen bij het verlaten van Defensie. Het is daarom ook waardevol dat officieren door onderzoek inzicht krijgen in de vragen die er leven binnen de veteranenwereld.

Onderwerpen voor onderzoek

Scripties over onderwerpen die voor het Nederlandse veteranenbeleid belangrijk zijn, maken kans op de scriptieprijs. Voorbeelden van onderwerpen zijn:

  • Terugkijken op uitzendervaringen en welke invloed deze hebben gehad op de loopbaan en het verdere leven van veteranen;
  • De relatie tussen veteranen en de samenleving;
  • De overgang van militair naar burger;
  • Veteranenbeleid: ondersteuning en zorg voor veteranen;
  • Bijzondere omstandigheden in het militaire beroep, zowel lichamelijk als geestelijk.

De commissie die de scripties heeft beoordeeld, bestaat uit: dr. Tine Molendijk van de NLDA, dr. Jacco Duel van het NLVi en onafhankelijk lid dr. Christ Klep.

 Op de foto van links naar rechts: dr. Christ Klep, dr. Tine Molendijk, directeur-bestuurder NLVi Paul Hoefsloot, prof. dr. Eric-Hans Kramer, dr. Jacco Duel