Stichting Marechaussee Contact

15 februari 2021
Deel dit bericht:
Vriendenkring rondom de Koninklijke Marechaussee.

Stichting Marechaussee Contact (SMC) is toegankelijk voor iedereen die affiniteit heeft met dit Wapen uit 1814. Op een verjaardag van de KMar kwamen (oud-)medewerkers op het idee van deze vriendschap. Twee jaar later, op 24 oktober 1977, passeerde de oprichtingsakte. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

stichting-marechaussee-contact

Veteranen

SMC beweegt en heeft een website, nieuwsbrief en het tijdschrift Marechaussee Contact, dat eerst gedeeld met de KMar werd uitgegeven. Ze voorzien de SMC’ers van informatie uit het heden, maar ook uit het verleden rond het Wapen. SMC’ers zijn in beginsel actief dienende en postactieve militairen of burgerambtenaren: van beroeps tot dienstplichtig en van veteraan tot niet-veteraan. Een deel van het SMC-bestand is veteraan. De SMC was mede-bestuursoprichter van het Veteranen Platform in 1989. Gelijk aan het Wapen houdt de SMC ook de traditie van het Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en de Politietroepen (1919 – 1940) in ere. Het aantal WO II veteranen en Indië-gangers loopt nu wel drastisch terug. De oudste KMar-veteraan is bijna 102 jaar.

Activiteiten

SMC organiseert en neemt deel aan tal van activiteiten, voor alle SMC’ers wat wils. Specifiek zijn de algemene reünie en de bijeenkomst voor hen die dienden in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en Korea. Er zijn ook contactmiddagen met telkens een apart thema en op verschillende locaties. SMC neemt deel in de erecouloir op de 4 mei op de Dam en op Prinsjesdag, en aan de Nederlandse Veteranendag. Met als doel: het onderhouden en vernieuwen van kameraadschappelijke banden. Het participeert in de nuldelijnsondersteuning van het Veteraneninstituut. SMC vertegenwoordigt de KMar i.o.m. de commandant bij meerdere aangelegenheden, waaronder herdenkingen. Is ook aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen van het Wapen zoals diploma uitreikingen/beëdigingen, wapendagen, etc. SMC’er worden? Dit kan via www.marechausseecontact.nl.