Uit de collectie van de Limburgse Jagers

15 maart 2022
Deel dit bericht:
Museumstuk: Divisievaandel TRI.

Een van de pronkstukken van de Historische Collectie van het Regiment Limburgse Jagers is een divisievaandel van de TRI, het toenmalige Indonesische leger. Dit vaandel is rond de kerstdagen van 1948 buitgemaakt bij de verovering van de stad Solo op het eiland Java. Het vaandel was van de landmachtdivisie Guna Warman, die voor zover bekend niet meer bestaat.

vaandel_tri_jagers

Vaandel uit Solo

De toenmalige luitenant C. Bouwens van de ondersteuningscompagnie van 5-6 RI, de Zwarte Panters, heeft het vaandel mee naar huis genomen. ‘Tijdens de Tweede Politionele Actie op Midden-Java kreeg mijn onderdeel de opdracht Solo te veroveren. Na het binnentrekken van Solo stuitte het peloton op een tangsi (kazerne) van de TNI, die verder verlaten leek.

Geen boobytrap

Tegenstand werd niet geboden en wapens werden niet aangetroffen, maar men had kennelijk zo snel het hazenpad gekozen dat het divisievaandel in een fraaie vitrine was achtergelaten. Een boobytrap bleek niet aanwezig, zodat na verbreking van het slot van de vitrine het vaandel kon worden meegenomen.’

HC Limburgse Jagers

Historische Collectie van het Regiment Limburgse Jagers (HC RLJ) is in 1956 opgericht en gevestigd in de kazerne te Oirschot. Het doel van de collectie is de geschiedenis van het regiment inzichtelijk te maken en te behouden voor het nageslacht. De collectie is voor publiek geopend op dinsdag en donderdag.