Uitreiking DIG aan Albert de Lange door W.J. Angenent (res kap inf bd)

5 december 2023
Deel dit bericht:
“A man of character in peace is a man of courage in war”

18 oktober was een bijzondere dag voor onze veteraan Albert de Lange. Hij kreeg in het bijzijn van zijn familie, vrienden en het NLVi het DIG (Draaginsigne Gewonden) opgespeld. Op verzoek van Albert is door het NLVi zijn toenmalige leidinggevende, de heer Angenent, opgespoord voor de uitreiking van de eervolle medaille met als opschrift : vulneratus nec victus (latijn voor ‘gewond maar niet verslagen’).

In dienst van de vrede

Angenent sprak De Lange toe:  “Ik heb gesproken over verantwoordelijkheidsbesef, plichtsgevoel en zelfopoffering, over moed en trouw. Al die eigenschappen heb je getoond en offervaardigheid in hoge mate. Dat verdient het allerhoogste respect. Militaire moed leidt tot daadkracht en initiatief en het aanvaarden van persoonlijk risico”.

3 mei 1979 kwam Albert op als dienstplichtige in Grave en werd opgeleid in Assen. 14 november 1979 werd hij uitgezonden naar Libanon. Op 12 april 1980 kwam je bij de Force Reserve van UNIFIL. Dat was een mobiele reserve die door heel het UNIFIL-gebied moest optreden tegen mogelijke schendingen van dat gebied, zo nodig gewapenderhand.

Jullie hebben er voor even aan kunnen bijdragen dat burgers in relatieve vrede hebben kunnen leven. Jullie waren ‘In the service of peace’. “In dienst van de vrede zijn wij van de Force Reserve, ben jij, lid geworden van wat Bill Mauldin noemde “The brotherhood of them what had been shot at”: aldus Angenent.

Met dank aan Echos Home in Havelte waar de uitreiking plaats kon vinden waar Albert de Lange, met zijn vrouw en kinderen dit heugelijke feit konden vieren met familie, vrienden en andere genodigden. Onder het genot van een kop koffie met wat lekkers, een drankje en aansluitend een lunch hebben we er een mooie dag van kunnen maken.