Ere wie Ere toekomt - Cor Dekker

29 september 2021
Deel dit bericht:

Op zaterdag 14 augustus 2021 heeft oud Korporaal van de Mariniers en Indië Veteraan Cor Dekker (94) in bijzijn van zijn echtgenote, dochters, Dries van der Meulen, namens COM onderafdeling Noord-Holland en Wil Pleijster, voorzitter Stichting Mariniers Ziekenboeg (SMZB) na bemiddeling door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Frank van Sprang uit handen van zijn stafofficier, de luitenant-kolonel Richard Badoux, het Ereteken voor Orde en Vrede met 2 jaar gespen uitgereikt gekregen.
Dit Ereteken is een blijk van erkenning en waardering voor Cor zijn inzet namens Nederland. De 2 bronzen gespen geven de jaargetallen aan dat Cor daadwerkelijk aan gevechten met vijandelijke eenheden heeft deelgenomen (in werkelijkheid zijn er meer vuurcontacten met vijandelijke eenheden geweest, echter deze zijn niet geregistreerd) Na opkomst in Rotterdam volgde zijn opleiding in Bergen op Zoom waarna hij is uitgezonden en ingezet voor het herstel en de handhaving van het Nederlandse gezag in Indië.
Toen zijn diensttijd in voormalig Nederlands-Indië erop zat kwam hij met de boot terug in Nederland, hij vertelde dat er veel onbegrip was over hun optreden en jarenlang heeft hij uit bescheidenheid er niet over kunnen praten. In 1950 ontving hij ook al dit ereteken met oorkonde en de daarbij behorende gespen maar door onduidelijke reden zijn die toen weggeraakt.
Vanuit de SMZB is er de afgelopen jaren veel contact met Cor geweest en uit de verhalen die hij de laatste jaren steeds meer verteld blijkt dat het voor hem en zijn maten een moeilijke periode is geweest. Als veteraan is erkenning en herkenning heel belangrijk. We moeten zuinig zijn op deze mensen en waar mogelijk en zo vaak mogelijk deze mensen even in de schijnwerpers zetten. Dat is ook de reden om voor Cor nogmaals het Ereteken voor Orde en Vrede aan te vragen en uit te reiken.
Al tijdens de koffie met taart kwamen de verhalen van Cor goed los en rijkelijk vloeide zijn tranen, het was goed te merken dat hij vereerd was met het bezoek. Na het openingswoord van de voorzitter van de SMZB nam de overste Badoux het woord en ging over tot de officiële uitreiking. Cor kwam met zijn 94 jaar vrij snel uit zijn stoel en was duidelijk zichtbaar ontroerd, normaal zit hij niet zo gauw om woorden verlegen, maar op dat moment was hij echt even stil. Hij was zo content dat hij na ruim 70 jaar alsnog de erkenning krijgt voor zijn inzet namens Nederland en dat hij zijn onderscheiding weer terug had. Na de uitreiking bleef hij ontroerd naar de onderscheiding en oorkonde kijken. Cor bedankte de mensen die zich hiervoor hebben ingezet.
Cor is met zijn echtgenote diverse keren terug geweest naar voormalig Nederlands-Indië en zij dragen het land en de bevolking een warm hart toe, “ze zijn niet slecht voor ons geweest en ik hou van die mensen” zegt hij. Elke dag luister ik op mijn laptop anderhalf tot 2 uur naar Indonesische muziek en ik spreek ook aardig een woordje Bahasa Indonesia (letterlijk “taal van Indonesië”)
Gelukkig zijn er nu ook momenten dat Cor zich makkelijker kan uiten en heeft hij ook mooie herinneringen aan zijn diensttijd overgehouden.
Het was een mooi moment om terug te zien hoe Cor werd verrast en hij heeft teruggekregen waar hij recht op heeft. “Ere wie Ere toekomt”
Voor dit belangrijke moment zijn een aantal mensen die zich hebben ingezet. Zonder iemand te vergeten, bedank ik daarom iedereen hartelijk die hieraan hebben meegewerkt.