Veteranen antipiraterijmissies gezocht voor interviewcollectie

13 mei 2024
Deel dit bericht:
Wil jij jouw verhaal delen?

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zijn audioverhalen opgenomen van veteranen die sinds 1940 hebben meegedaan aan één of meerdere oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies waar Nederland bij betrokken is geweest. De collectie willen we graag uitbreiden met verhalen over antipiraterijmissies.

marineschip voor Afrikaanse kust.
Foto: Ministerie van Defensie

Bekendheid van antipiraterijmissies vergroten

Door het opnemen van de ervaringen van deze groep veteranen willen wij de bekendheid van de antipiraterijmissies vergroten.

Heb je deelgenomen aan bijvoorbeeld één van onderstaande missies en wil je jouw verhaal over je deelname aan een antipiraterijmissie met ons delen? Neem dan contact op met Daphne van Noordt: d.v.noordt@nlveteraneninstituut.nl.

  • Operatie Dutch Dragon (Combined Task Force 150)
  • Operatie Atalanta
  • Operatie Allied Protector
  • Operatie Ocean Shield
  • Vessel Protection Detachments (VPD’S)

Informatie over het interviewproces

Toestemming

Als je je aanmeldt vragen wij om je adresgegevens, zodat we toestemmingsformulieren en een vragenlijst kunnen opsturen.

Afspraak voor interview

Een interviewer neemt vervolgens persoonlijk contact met je op om een afspraak in te plannen. De afspraak kan plaatsvinden bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn of bij jou thuis. Meestal is er voor het interview één gesprek nodig dat ongeveer 1 tot 2 uur duurt. De interviewer stelt je onder andere vragen over je jeugd, opleiding, missie-ervaringen en loopbaan. Ook wordt er gevraagd hoe je tegen de veteranenstatus aankijkt.

Publicatie

Het interview wordt als audiobestand opgenomen en opgeslagen in ons digitale archief. Na enige tijd kan het interview online gevonden worden op www.veteranenvertellen.nl, samen met de transcriptie en een samenvatting van het interview.

Interviewcollectie Nederlandse Veteranen

De ICNV bevat op dit moment bijna 1.200 interviews met veteranen. Ruim 800 interviews zijn openbaar en online te beluisteren. De persoonlijke verhalen geven een kijkje in de beleving en het dagelijkse leven van een militair voor, tijdens en na een missie. Met de interviewcollectie willen wij bijdragen aan erkenning en waardering voor veteranen in de samenleving.

De openbaar gepubliceerde interviews zijn na het aanmaken van een account te beluisteren op www.veteranenvertellen.nl.