Veteranendag 2022

27 juni 2022
Deel dit bericht:
Weer als vanouds

Voor het eerst in drie jaar werd de Nederlandse Veteranendag weer als vanouds gevierd. Maar liefst 85.000 bezoekers trokken naar Den Haag voor de festiviteiten. De openingstoespraak van minister-president Rutte en de muzikale aftrap vonden plaats in de Koninklijke Schouwburg. Het was bijzonder om weer een volle zaal te zien, na twee jaar digitale viering.

Malieveld tenten met vlag en publiek

Een succesvolle Veteranendag

Bij de vaandelceremonie op de hofvijver reikte Z.M. de Koning aan 18 detachementen een vaandelopschrift uit voor hun uitzonderlijke inzet in Afghanistan. Daarna was er een fly-past en trok het defilé langs de koning en genodigden op de Kneuterdijk. Op het Malieveld werden ze onthaald met een warm applaus. Het was een gezellige drukte en zelfs een regenbui deed hier niets aan af.

“Het Nationaal Comité Veteranendag kijkt terug op een succesvolle Veteranendag. Na een coronapauze van twee jaar is het ontzettend mooi dat mensen zich in zulke grote getalen hebben laten zien. Veteranen konden weer samenkomen en het publiek heeft hun erkenning en waardering kunnen uiten”, aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.

Lees het nieuwsbericht van Defensie

Onder grote publieke belangstelling trokken sinds de ‘coronastop’ weer zo’n 100 detachementen, gevormd door meer dan 3.000 militairen door de Hofstad. Het betrof mannen en vrouwen die onder meer zijn ingezet voor gevechtsacties, speciale operaties, het ruimen van geïmproviseerde explosieven of vredeshandhaving overal ter wereld.

Het defilé loopt langs de koning en de minister-president.