Interviewcollectie

Deel dit bericht:
Interviewcollectie Nederlandse Veteranen

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het Nederlands Veteraneninstituut zitten verhalen van Nederlandse veteranen die hebben deelgenomen aan één of meerdere oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies waarbij Nederland sinds 1940 was betrokken. Denk hierbij aan veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, maar ook in Korea, Libanon, Bosnië, Irak, Afghanistan en vele andere landen als militair hebben gediend.

Over de interviewcollectie

Met bijna 1700 interviews geeft de collectie een breed beeld van de ervaringen van militairen tijdens hun uitzending. De persoonlijke verhalen geven een kijkje in de beleving en het dagelijkse leven van een militair voor, tijdens en na een missie. Daarnaast helpen de interviews begrijpen hoe die ervaringen het verdere leven van de veteraan hebben beïnvloed.

Interviews luisteren?

Ruim 700 interviews zijn op dit moment openbaar en online te beluisteren. Je kunt de interviews beluisteren na registratie op www.veteranenvertellen.nl. Na je registratie ontvang je per e-mail direct de inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot de interviewcollectie. Ieder interview, dat gemiddeld 2,5 uur duurt, is per tien minuten samengevat en voorzien van trefwoorden.

Voor het gebruik van de overige interviews gelden restricties. Alleen onder strikte voorwaarden kunnen gebruikers restricted interviews beluisteren. Neem hiervoor contact met ons op via icnv@nlveteraneninstituut.nl.

oranje icoon koptelefoon

Gebruik van de collectie

  • In de database van de ICNV kan gezocht worden op trefwoorden, achternaam van de veteraan, geslacht, missie en krijgsmachtdeel. De interviews zijn opgeslagen in de vorm van een audiobestand en bevatten geen beeldmateriaal.
  • Naast de tien minuten samenvattingen is er bij elk interview beknopte informatie te vinden over o.a. uitzending, rang en opleiding van de geïnterviewde veteraan.
  • Heb je een interview gevonden dat bij je onderzoek past en maak je hier gebruik van? Vermeld dan ook graag de bron. Dit doe je als volgt: Nederlands Veteraneninstituut, Interviewcollectie Nederlandse Veteranen, [nummer van het interview] en een eventuele verwijzing naar de website https://veteranenvertellen.nl. Let ook op dat je als gebruiker eventuele restricties voor gebruik van een interview dient te respecteren.

Bron voor publicaties

De ICNV vormt een bijzondere bron voor onderzoeksprojecten en heeft al een aantal publicaties opgeleverd. Zo is het toenmalige Veteraneninstituut in 2015 gestart met de reeks Militaire Ooggetuigen, namelijk: De strijd in mei 1940waarbij de interviews de belangrijkste bron vormen. Deel twee verscheen in 2020: 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië. In 2022 verscheen het derde deel: Nederlands-Indië, 1941-1949: beleving, terugblik en doorwerking.

Over de totstandkoming van de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen is de publicatie Wat Veteranen Vertellen (2009) verschenen.

boekomslag-indie-militaire-ooggetuigen

Meer informatie

Voor vragen over de Interviewcollectie Nederlands Veteranen kun je contact opnemen met icnv@nlveteraneninstituut.nl.

Het Nederlands Veteraneninstituut zet in op duurzame archivering. Data Archiving and Networked Services (DANS), onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), draagt er zorg voor dat de interviews ook op de lange termijn nog zijn te beluisteren.

De interviewcollectie is technisch mede mogelijk gemaakt door Become-IT.