Interviewcollectie

Deel dit bericht:
Interviewcollectie Nederlandse Veteranen.

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het Nederlands Veteraneninstituut zitten verhalen van Nederlandse veteranen die hebben deelgenomen aan één of meerdere oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies waarbij Nederland sinds 1940 was betrokken.

De collectie draagt bij aan het vergroten van de bekendheid en ervaringen van Nederlandse veteranen en onze kennis van de Nederlandse militaire geschiedenis. Dit geluidsarchief met verhalen van Nederlandse veteranen is toegankelijk voor veteranen en hun familieleden, maar ook voor journalisten, beleidsmakers, onderzoekers, onderwijspersoneel en anderen geïnteresseerden.

Over de collectie

De interviewcollectie geeft met bijna 1.200 interviews een gevarieerd beeld van de ervaringen van militairen tijdens hun uitzending en is een boeiende aanvulling op archieven, boeken en films hierover. Deze collectie geeft inzicht in de beleving, sociale verhoudingen en het dagelijkse leven van een militair voor, tijdens en na een missie en helpt begrijpen hoe die ervaringen het verdere leven van de veteraan hebben beïnvloed. De collectie bestaat uit geluidsfiles en aanvullende feitelijke gegevens van de geïnterviewde veteranen. Ieder interview, dat gemiddeld 2,5 uur duurt, is per tien minuten samengevat en voorzien van trefwoorden. Ruim 700 interviews zijn op dit moment volledig openbaar en online te beluisteren. Voor het gebruik van de overige interviews gelden restricties. Daarnaast blijven we inzetten op de verre toekomst van de interviewcollectie, door middel van duurzame archivering. Data Archiving and Networked Services (DANS), een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), draagt er zorg voor dat de interviews ook op de lange termijn nog zijn te beluisteren.

Interviews luisteren

U kunt de interviews na registratie online beluisteren op www.veteranenvertellen.nl. Na registratie ontvangt u per mail direct de inloggegevens waarmee u toegang heeft tot de interviewcollectie. De interviews zijn te doorzoeken met behulp van een geavanceerd zoeksysteem. Alleen onder strikte voorwaarden van het Nederlands Veteraneninstituut kunnen gebruikers in Doorn restricted interviews beluisteren.

Publicaties

De interviewcollectie vormt een bijzondere bron voor onderzoeksprojecten en heeft al een aantal publicaties opgeleverd. Zo is het Veteraneninstituut in 2015 gestart met het eerste boek in de boekenreeks Militaire Ooggetuigen, namelijk: De strijd in mei 1940, waarbij de interviews de belangrijkste bron vormen. Vervolgdelen in deze reeks verschijnen in de komende jaren. Over de totstandkoming van de interviewcollectie is de publicatie: Wat Veteranen Vertellen (2009) verschenen.

Meer informatie

Voor vragen over de interviewcollectie kunt u mailen naar icnv@nlveteraneninstituut.nl

 Voor liefhebbers van oorlogsverhalen: video-interviews over oorlogservaringen zijn onder meer te bekijken op www.oorlogsverhalen.com

De interviewcollectie is mede technisch mogelijk gemaakt door: Become-IT.