Sport

Door regelmatig te bewegen werk je aan je gezondheid. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook emotioneel en mentaal.

Er zijn verschillende sportactiviteiten die speciaal voor veteranen worden georganiseerd of waar veteranen zich bij kunnen aansluiten.

Sportcast
In deze podcastserie vertellen veteranen over hun ervaringen en welke rol sport speelt in hun leven en bij herstel en revalidatie.
sport-invictus

Evenementen & Activiteiten

Militaire Kampioenschappen

Veteranen kunnen deelnemen aan de Open Militaire Kampioenschappen (OMK) en aan een aantal sportdisciplines bij de Nationale Militaire Kampioenschappen (NMK). Veteranen kunnen zich inschrijven via de website van het Nederlands Veteraneninstituut.

OMK-militaire-kampioenschappen

Sportfaciliteiten Defensie

Veteranen hebben de mogelijkheid om de sportfaciliteiten van Defensie te gebruiken. De locaties van de NLDA, MRC, JDKAZ en MKERF zijn niet beschikbaar vanwege het gebrek aan restcapaciteit.  Meld je voorafgaand aan een sportbezoek telefonisch aan bij de desbetreffende locatie via de servicebalie van het Facilitair bedrijf Defensie: 0800-2255733 en kies voor optie 6. Voor het sporten op de Kromhoutkazerne bel je 030-2180000, kies voor optie 5. Er zijn situaties denkbaar waardoor Defensie tijdelijk geen toegang kan verlenen, bijvoorbeeld vanwege oefeningen en coronamaatregelen.

sport-veteranen-defensie

Vierdaagse

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen kunnen veteranen en hun thuisfront meelopen onder de vlag van het Nederlands Veteraneninstituut.

vierdaagse- veteraneninstituut-detachement

Invictus Games

De Invictus Games 2020 zijn uitgesteld i.v.m. de huidige situatie rondom het coronavirus. Het evenement wordt verplaatst naar het voorjaar van 2022. Invictus Games is een internationaal sportevenement voor landenteams van fysiek en/of mentaal gewonde militairen en veteranen. Voor Nederland doen er verschillende veteranen en militairen mee. Het team is al samengesteld.

Nieuws & Artikelen

Sportcast

In het kader van de Invictus Games delen we verhalen van veteranen waarin sport een belangrijke rol speelt. In iedere Sportcast aflevering vertelt een veteraan over de rol van sport bij onder andere hun herstel en revalidatie.

Amputatievoetbal

Stichting Amputatievoetbal Nederland wil ervoor zorgen dat iedereen die wil voetballen dat ook kan.

Omloop van de Slagvelden

19 augustus 2019 werd de tweede editie van de ‘zwaarste koers ooit’ verreden. Het fietsteam van het Veteraneninstituut legde ruim 2000 km af. Hun deelname was een eerbetoon aan  alle sinds 1940 omgekomen Nederlandse militairen.

Politieman Ben Brondsema introduceert met zijn stichting Surfivor het golfsurfen als therapie in Nederland. In de VS blijken de positieve effecten van surfen op gewonde veteranen zeer hoopgevend.

stichting-surfivor-surf-therapie-nederland-veteranen
Tips van een sportpsycholoog

Sportpsycholoog Jan Sleijfer ontwikkelde een methode waarmee hij professionals, waaronder militairen, en topsporters helpt beter in balans te blijven.