Sport

Door regelmatig te bewegen werk je aan je gezondheid. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook emotioneel en mentaal. Het gevolg is dat je beter kunt omgaan met de uitdagingen van het leven.

Er zijn verschillende sportactiviteiten die speciaal voor veteranen worden georganiseerd of waar veteranen zich bij aan kunnen sluiten.

Sportcast
In deze podcastserie vertellen veteranen over hun ervaringen en welke rol sport speelt in hun leven en bij herstel en revalidatie.

Evenementen & Activiteiten

Vierdaagse

Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen kunnen veteranen en hun thuisfront meelopen onder de vlag van het Nederlands Veteraneninstituut.  Als deelnemer van het detachement wordt er goed voor je gezorgd en kun je gebruik maken van allerlei fijne voordelen.

vierdaagse- veteraneninstituut-detachement

Militaire Kampioenschappen

Veteranen kunnen deelnemen aan de Open Militaire Kampioenschappen (OMK) en aan een aantal sportdisciplines bij de Nationale Militaire Kampioenschappen (NMK). Veteranen kunnen zich inschrijven via de website van het Nederlands Veteraneninstituut.

OMK-militaire-kampioenschappen

Sportfaciliteiten Defensie

Veteranen hebben de mogelijkheid om de sportfaciliteiten van Defensie te gebruiken. De locaties van de NLDA, MRC, JDKAZ en MKERF zijn niet beschikbaar vanwege het gebrek aan restcapaciteit.  Meld je voorafgaand aan een sportbezoek telefonisch aan bij de desbetreffende locatie via de servicebalie van het Facilitair bedrijf Defensie: 0800-2255733 en kies voor optie 6. Voor het sporten op de Kromhoutkazerne bel je 030-2180000, kies voor optie 5. Er zijn situaties mogelijk waardoor Defensie geen toegang kan verlenen, waaronder oefeningen en coronamaatregelen.

sport-veteranen-defensie

Invictus Games 2020ne

De uitgestelde (ivm corona) Invictus Games 2020ne worden van 29 mei tot en met 5 juni 2021 in Den Haag georganiseerd.  Dit internationaal sportevenement is er voor landen teams van fysiek en/of mentaal gewonde militairen.

Voor Nederland doen er verschillende veteranen en militairen mee. Het team is al samengesteld. In de loop van 2021 zijn er diverse open trainingen waar iedereen welkom is.

Binnenkort volgt meer informatie over de mogelijkheden voor veteranen en hun thuisfront op welke manier ze de Invictus Games kunnen meemaken of zelf ook kunnen sporten.

Nieuws & Artikelen

Sportcast

In aanloop naar de Invictus Games 2020 delen we verhalen van veteranen waarin sport een belangrijke rol speelt. In iedere Sportcast aflevering vertelt een veteraan over de rol van sport bij onder andere hun herstel en revalidatie.

Stichting Amputatievoetbal Nederland wil ervoor zorgen dat iedereen die wil voetballen dat ook kan.

19 augustus 2019 werd de tweede editie van de ‘zwaarste koers ooit’ verreden. Het fietsteam van het Veteraneninstituut legde ruim 2000 km af. Hun deelname was een eerbetoon aan  alle sinds 1940 omgekomen Nederlandse militairen.

Politieman Ben Brondsema introduceert met zijn stichting Surfivor het golfsurfen als therapie in Nederland. In de VS blijken de positieve effecten van surfen op gewonde veteranen zeer hoopgevend.

stichting-surfivor-surf-therapie-nederland-veteranen

Sportpsycholoog Jan Sleijfer ontwikkelde een methode waarmee hij professionals, waaronder militairen, en topsporters helpt beter in balans te blijven.