Amputatievoetbal

Deel dit bericht:
Stichting Amputatievoetbal Nederland wil ervoor zorgen dat iedereen die wil voetballen dat ook kan.

Hoewel het vanzelfsprekend klinkt, is het reguliere voetbal niet voor iedereen weggelegd. Hoe neem je bijvoorbeeld de perfecte vrije trap als je maar één been hebt of hoe tik je die bal uit de linkerkruising met alleen je rechterarm? Voor die groep zet Stichting Amputatievoetbal Nederland zich in. Sinds 2014 is het belangrijkste doel van de stichting om ervoor te zorgen dat iedereen die wil voetballen dat ook kan. Het spelletje is té mooi om niet te beoefenen.

Uitleg Amputatievoetbal
Bij amputatievoetbal kan iedereen die door een ongeluk, ziekte of aangeboren afwijking een (deel van hun) ledemaat missen weer voetballen. Spelers die een (deel van) hun been missen staan in het veld en keepers missen een (deel van) hun arm. De veldspelers bewegen zich voort op krukken en keepers hebben hun eigen doelgebied.

De afmetingen van een veld zijn 60 bij 40 meter en er wordt met teams van zeven mensen gespeeld, zes veldspelers en één keeper. Een wedstrijd duurt 50 minuten en een trainer mag onbeperkt wisselen. Om het spel zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, is het alleen geoorloofd om het ‘goede’ ledemaat te gebruiken. Op die manier wordt de situatie voor iedere speler gelijkgetrokken.

Veldspelers mogen hun krukken uitsluitend gebruiken om zich voort te bewegen. Wordt het hulpstuk bewust gebruikt om de bal te raken is dat, net als in het gewone voetbal, hands. Ook mogen de krukken niet worden gebruikt om een tegenstander mee af te stoppen.

Aanmelden
In 2014 werd vervolgens Stichting Amputatievoetbal Nederland opgericht. Vanaf dat moment wordt er wekelijk door minimaal twaalf spelers getraind op de velden van UVV in Vleuten (Utrecht). Naast de trainingen worden er ook officiële en oefeninterlands gespeeld door het team. De stichting is constant bezig  met het op de kaart zetten van de sport. Door ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland weet wat amputatievoetbal is, krijgt ook iedereen de mogelijkheid om te kiezen voor voetbal met een beperking.

Iedereen is welkom bij de stichting. Jong of oud, man of vrouw, altijd al een voetballer geweest of een mooie kans om te beginnen? Het maakt niet uit! Het belangrijkste doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat iedereen die wil voetballen dat ook kan. Nieuwe spelers kunnen zich eenvoudig aanmelden door een mail te sturen naar info@amputatievoetbal.nl of via het aanmeldformulier op de website www.amputatievoetbal.nl.

Zoals eerder vermeld is het belangrijkste doel van de stichting om ervoor te zorgen dat iedereen die wil voetballen dat ook kan. Het team is al voor meerdere spelers een basis geweest voor de verwerking of afsluiting van een heftige periode in hun leven.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Adri van Ingen, voorzitter van de stichting en bondscoach van het Nederlands amputatievoetbalteam. Hij is te bereiken via info@amputatievoetbal.nl of op +31 (0)6 – 215 77 632.