Veteranendag

Deel dit bericht:
Een dag in teken van erkenning en waardering

Veteranen worden namens de Nederlandse samenleving ingezet in oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden. Daarmee heeft Nederland sinds 1940 ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Tijdens de verschillende veteranendagen georganiseerd door de (lokale) samenleving, tonen de samenleving en de Nederlandse overheid hun erkenning en begrip.

Nationaal defilé en vliegshow

In de binnenstad vindt het kleurrijke defilé plaats. Meer dan 4000 veteranen en militairen marcheren, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen, rond de Hofvijver.

Meer dan 110.000 Nederlandse veteranen

Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met Mali. Van deze groep zijn er 30.000 nog in dienst als militair.

Een belevenis voor jong en oud

Met dit jaarlijkse nationale evenement bedankt heel Nederland haar meer dan 110.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Daar mag iedereen bij zijn: hoe meer, hoe beter. Om een kijkje achter de schermen te krijgen van de opbouw naar de Nederlandse Veteranendag en de dag zelf, bekijk de mini-documentaire ‘Goed voorbereid‘  gemaakt door Verspers. Verspers liep in 2015 een paar dagen mee met de organisatie van de Nederlandse Veteranendag.

LZV

Lokale veteranendag organiseren

Veel gemeenten, veteranenverenigingen of andere (regionale) instellingen organiseren zelf activiteiten om hun veteranen te eren. Om die organisaties daarbij te helpen wordt ieder jaar in januari een informatiebijeenkomst aangeboden bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn. Daarnaast biedt het Nationaal Comité Veteranendag verschillende praktische middelen ter ondersteuning. Een overzicht van de lokale veteranendagen die bij het Nederlands Veteraneninstituut bekend zijn, staan in de agenda.

Veteranendag