Veteranendag

Deel dit bericht:
Een dag in teken van erkenning en waardering.

Militairen worden namens de Nederlandse samenleving ingezet in oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden. Nederland heeft sinds 1940 ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Tijdens de verschillende veteranendagen georganiseerd door de (lokale) samenleving, tonen de samenleving en de Nederlandse overheid deze veteranen hun erkenning, waardering en belangstelling.

Nederlandse Veteranendag 2021

In een aangepast programma in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag vond zaterdag 26 juni de 17e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. Bekijk hieronder de samenvatting van de live-uitzending.

Kijk op zondag 4 juli, om 18:10 uur op NPO 1, naar ‘Ode aan onze Veteranen’. In dit programma van Omroep MAX staat muziek gebaseerd op veteranenverhalen centraal. Vijf veteranen delen hun verhaal in deze uitzending: Hille Hillinga, Kimberley Dinée, Stefanus Ririhena, Lyanne en Erik Paskamp.

Nationaal defilé en vliegshow

In de binnenstad vindt het kleurrijke defilé plaats. Meer dan 4000 veteranen en militairen marcheren, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen, rond de Hofvijver.

Meer dan 110.000 Nederlandse veteranen

Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met Mali. Van deze groep zijn er 30.000 nog in dienst als militair.

Een belevenis voor jong en oud

Met dit jaarlijkse nationale evenement bedankt heel Nederland zijn meer dan 110.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Daar mag iedereen bij zijn: hoe meer, hoe beter. Om een kijkje achter de schermen te krijgen van de opbouw naar de Nederlandse Veteranendag en de dag zelf, bekijk de mini-documentaire ‘Goed voorbereid‘, in 2015 gemaakt door Verspers.

LZV

Lokale veteranendag organiseren

Veel gemeenten, veteranenverenigingen of andere (regionale) instellingen organiseren zelf activiteiten om hun veteranen te eren. Om die organisaties daarbij te helpen wordt ieder jaar in januari een informatiebijeenkomst aangeboden bij het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn. Daarnaast biedt het Nationaal Comité Veteranendag verschillende praktische middelen ter ondersteuning. Een overzicht van de lokale veteranendagen die bij het Nederlands Veteraneninstituut bekend zijn, staan in de agenda.

Veteranendag