Een lokale Veteranendag organiseren

Deel dit bericht:
Lokale en regionale activiteiten voor veteranen.

Veel gemeenten, veteranenverenigingen of andere (regionale) instellingen organiseren zelf activiteiten om hun veteranen te eren.  Lokale en regionale veteranenactiviteiten zijn van groot belang, want veteranen stellen erkenning en waardering ‘dichtbij’ zeer op prijs. Ieder jaar in januari organiseert het Nederlands Veteraneninstituut een inspiratiebijeenkomst, om tips en ondersteuning te bieden bij het organiseren van eigen veteranenactiviteiten.

Inspiratiebijeenkomst 2021

Op 28 januari 2021 vond de online gemeentelijke inspiratiedag plaats. In zes verschillende sessies werd kennis en inspiratie gedeeld voor erkenning, waardering en zorg voor veteranen, op lokaal en regionaal niveau. De bijeenkomst is hier terug te kijken, ook zijn interessante reacties en best practices daar na te lezen.

Tips

De brainstormsessies tijdens de inspiratiebijeenkomsten van afgelopen jaren hebben tot veel tips geleid. Wij hebben alle tips  op een rijtje gezet.

inspiratiebijeenkomst-gemeenten-veteranen-activiteiten

Aanvragen adressen van veteranen

Gemeenten kunnen adressen aanvragen van veteranen die woonachtig zijn in de eigen gemeente. De aanvraag kan zowel voor veteranen in werkelijke dienst als voor postactieve veteranen ingediend worden. Houd er rekening mee dat de aanvraag minimaal 8 weken van tevoren ingediend moet worden.

 

Toolkit lokale veteranendag

Het Nationaal Comité Veteranendag ondersteunt lokale veteranendagen met praktische middelen, die u kunt aanvragen.

 • Veteranenpakket
  In dit pakket zitten twee grote vlaggen (formaat 200x300cm en 225x150cm), twee spandoeken, twee banieren en 10 witte anjers (pinanjer). Dit alles kan worden benut voor het aankleden van een ontvangstruimte of voor publiciteit. Kosten € 25,- incl. btw. Aanvragen kunt u via de winkel. Per gemeente of veteranenvereniging kan maar één veteranenpakket worden besteld. De witte pinanjers (broches) zijn een symbool van waardering voor veteranen. Mocht u meer anjers willen, dan kunt u ze via de winkel bestellen.
 • Informatiepanelen ‘Veteranen. Ingezet in dienst van de Vrede’
  Het informatiepaneel bestaat uit 2 panelen en geeft in tekst en beeld informatie over veteranen, hun missies en eigen ervaringen. De twee panelen vragen een ruimte van 5 à 6 strekkende meter. Op- en afbouw wordt door ons verzorgd en plaatsing kan voor de duur van een dag of langer, maar alleen binnen. Kosten: € 199,65 incl. btw. Aanvragen via gerrese@veteranendag.nl.
 • Wall of Honour
  De Wall of Honour is een weerbestendig doek met ophangogen om zelf te bevestigen aan een muur, podiumopstelling, dranghek of andere voorziening. Twee formaten zijn leverbaar: groot (3,38 br. X 1,74 h.) en klein (1,50 br. x 1,74 h.). De Wall wordt thuisbezorgd en blijft uw eigendom. De kleine Wall kost € 90,- en de grote € 150,- inclusief btw. Tevens wordt bij de grote Wall 125 anjers geleverd en bij de kleine Wall 75 anjers. De Wall of Honour kan worden aangevraagd via info@veteranendag.nl. Extra witte anjers kunt u aanvragen via de winkel. Voor meer inforamtie, bekijk de flyer Wall of Honour.
 • Concerten
  U kunt ook een concert aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Vragen

Heeft u nog andere vragen? Stel ze via gemeenten@nlveteraneninstituut.nl.