Een lokale Veteranendag organiseren

Deel dit bericht:
Informatie voor gemeenten, veteranenverenigingen en andere (regionale) instellingen.

Lokale en regionale veteranenactiviteiten zijn erg belangrijk, want veteranen stellen erkenning en waardering van ‘dichtbij’ zeer op prijs. Lees verder voor tips en ondersteuning bij het organiseren van activiteiten en evenementen voor veteranen.

Adressen van veteranen aanvragen

Gemeenten kunnen adressen aanvragen van veteranen die wonen in de eigen gemeente, zodat veteranen een uitnodiging kunnen krijgen op hun huisadres. De aanvraag kan zowel voor veteranen in werkelijke dienst als voor postactieve veteranen ingediend worden. Houd er rekening mee dat de aanvraag minimaal 8 weken van tevoren ingediend moet worden. Neem voor vragen contact op met gemeenten@nlveteraneninstituut.nl.

 

Toolkit

Het Nationaal Comité Veteranendag ondersteunt lokale veteranendagen met praktische middelen. Bekijk hieronder welke middelen aangevraagd kunnen worden.

Twee grote panelen met beeldschermen geven in tekst en beeld informatie over veteranen, hun missies en ervaringen. Deze panelen kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden in het gemeentehuis, een school of cultureel centrum.

Voor de twee panelen is 5 à 6 strekkende meter nodig (binnen), plus een stopcontact.

De tentoonstelling kost € 199,65 incl. btw en wordt geplaatst en weer opgehaald.  Aanvragen kan via info@veteranendag.nl.

In 2022 worden ongeveer dertig anjerconcerten aangeboden aan gemeenten/regionale verbanden. De concerten worden verzorgd door militaire orkesten en kunnen het hele jaar door worden uitgevoerd. Het concert is gratis, mits de organisatie zorgt voor een passende locatie, uitnodigingen, publiciteit en de catering van het orkest.

Vrijwilligers van het Nederlands Veteraneninstituut zijn bij het concert aanwezig met een informatiestand en delen witte anjers uit. Een belangrijke voorwaarde voor de toewijzing is dat ook algemeen publiek welkom is.

Een orkest heeft het speciale Anjerconcert ‘ You’ll never walk Alone’ ontwikkeld met live-deelname van veteranen: de Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht.  De andere orkesten spelen een eigen (veteranen)repertoire.

Aanvragen kan via info@veteranendag.nl.

Als schoolconcert wordt momenteel ‘De missie, ver weg en toch dichtbij‘ aangeboden. Deze 45 minuten durende multimedia voorstelling voor kinderen van 10 – 14 jaar die een leeftijdgenoot volgen wiens vader op missie is.

De voorstelling is geschikt om uit te voeren voor grotere groepen leerlingen; 150 en meer.  Het concert is gratis als de aanvrager voor een passende locatie zorgt. Van dit concert is ook een online variant aanwezig, te gebruiken in de klas.

Aanvragen van dit schoolconcert via info@veteranendag.nl.

Dit pakket dient voor de aankleding van een ontvangstruimte. Het Veteranenpakket bestaat uit: 2 x vlag, 2 x spandoek, 2 x banier en 10 witte anjers.

Het Veteranenpakket kost € 50,- incl. btw. Bestellen kan via info@veteranendag.nl.

Bij een veteranenactiviteit kan een koppeling met scholieren verrijkend werken. Voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs kan een gastles van een veteraan worden aangevraagd. Die vertelt dan over zijn of haar ervaringen.Een Veteraan in de Klas is kosteloos. Aanvragen kan bij educatie@nlveteraneninstituut.nl.

Het programma van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag op zaterdag 25 juni 2022 wordt gratis aangeboden via internet. Zo kan op locatie in Nederland worden gekeken naar wat er in Den Haag gebeurt. Meer informatie via info@veteranendag.nl.

De witte anjer was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het teken van verzet tegen de Duitsers. Nu is de witte anjer het symbool van waardering voor veteranen en kan iedereen persoonlijk daarmee zijn of haar waardering tonen. Witte anjers zijn per vijf (en meer) te bestellen via info@veteranendag.nl.

Steeds meer gemeenten hebben de afgelopen jaren een anjerperk aangeplant om zo waardering te tonen voor hun veteranen. De anjers bloeien in de maand juni. Het is een sympathieke manier om eens op een andere wijze aandacht te schenken aan veteranen. Meer informatie over het initiatief en tips hoe zo’n anjerperkje aan te leggen, kijk daarvoor op www.veteranendag.nl.

Op dit doek kan het publiek een witte anjer bevestigen en er iets bijschrijven voor veteranen. De Wall is een prima middel om algemeen publiek te betrekken bij een veteranenactiviteit. Het doek is weerbestendig en kan bevestigd worden aan een dranghek of gewoon aan de muur. Na gebruik mag u het doek houden.

Er zijn twee formaten beschikbaar: (3.38 br x 1.74 h) inclusief 125 anjers en klein (1.50br x 1.74h) inclusief 75 anjers. De kleine Wall kost € 90,-, de grote Wall € 150,- incl. btw. Bestellen via info@veteranendag.nl.

Dit is een opstelling waarmee je met een VR-bril als het ware zelf veteraan bent. Je kijkt letterlijk mee, in 3D, met een veteraan.  Zo sta je zelf in een Afghaanse landschap of op de bergen van Korea. Een indrukwekkende ervaring.

De opstelling wordt geplaatst, alleen binnen, en wordt ingezet met begeleiding van onze vrijwilligers. Kostenloos. Aanvragen via info@veteranendag.nl.

Inspiratie

Ieder voorjaar organiseert het Nederlands Veteraneninstituut, in samenwerking met het Nationaal Comité Veteranendag en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, een inspiratiebijeenkomst voor alle Nederlandse gemeenten.

Tips

De brainstormsessies tijdens de inspiratiebijeenkomsten van afgelopen jaren hebben tot veel tips geleid. Wij hebben alle tips  op een rijtje gezet.

inspiratiebijeenkomst-gemeenten-veteranen-activiteiten