4 mei

Op 4 mei staan 60 veteranen in een erehaag op de Dam, tijdens de Nationale Herdenking. De veteranen in het erecouloir staan symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid én veiligheid.

Tot en met 19 februari kunnen veteranen zich aanmelden om deel te nemen aan de selectie voor het erecouloir. Meld je aan via het formulier op deze pagina.

erecouloir_veteranen_2022

Aanmelden voor erecouloir 2023

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Veteraneninstituut en het Veteranen Platform zoeken veteranen die op 4 mei in het erecouloir op de Dam willen staan. Een bijzondere rol en indrukwekkende ervaring. Ben je veteraan en wil je deelnemen aan de selectie? Meld je dan aan via onderstaand formulier.

Belangrijke informatie

 • Veteranen melden zich aan via het Nederlands Veteraneninstituut aan, ook als je bij een vereniging bent aangesloten. Zowel veteranen uit dienst als actief dienende veteranen kunnen zich aanmelden.
 • Het erecouloir is een afspiegeling van de hele veteranenpopulatie. We zijn dan ook op zoek naar veteranen van verschillende uitzendingen en leeftijden en uit alle krijgsmachtdelen. Onze voorkeur gaat uit naar veteranen die nog niet eerder in het erecouloir hebben gestaan.
 • Voor alle veteranen geldt dat deelname aan het erecouloir geschiedt in het veteranentenue of tenue de ville (zwart, donkergrijs of donkerblauw).
 • Wanneer je je aanmeldt voor deelname aan het erecouloir moet je aanwezig zijn op de twee voorbereidingsbijeenkomsten die plaats vinden op zaterdag 18 maart en zaterdag 15 april 2023.

 

Aanmelden Erecouloir 2023

 • (Veteranenpasnummer, max. 9 cijfers)
  Meerdere antwoorden mogelijk.
 • (Graag hier alleen de naam van de missie vermelden. Bijvoorbeeld: UNIFIL, MINUSMA)
 • (Max. 200 woorden)
  (Bijvoorbeeld interviews voor krant, radio, tv)

 • Het erecouloir wordt georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Veteranen Platform. Deze partijen hebben inzicht in de persoonsgegevens voor de organisatie van het erecouloir. Wij verzamelen uw persoonsgegevens conform de geldende wet- en regelgeving. Lees onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.

Wat is het erecouloir?

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt een erecouloir van het Paleis op de Dam tot aan het Nationaal Monument gevormd. Die bestaat uit 60 veteranen en 40 actief dienende militairen uit de vier krijgsmachtdelen. In het erecouloir staan veteranen symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid en veiligheid.

erecouloir-veteranen-4-mei

Staan in het erecouloir, een ongekende ervaring

Veteranen Wilma en Barry stonden in het erecouloir op de Dam, tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei 2022. In onderstaande video vertellen zij over deze bijzondere ervaring.

Verhalen uit het erecouloir

Veteranen die deelnemen aan het erecouloir delen hun persoonlijke verhaal. Waarom vinden zij herdenken belangrijk en aan wie denken zij tijdens de 2 minuten stilte?

erecouloir-2022