4 mei

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de Nationale Herdenking op 4 mei kan plaatsvinden.

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam vormen normaliter zestig veteranen de erecouloir van het Paleis op de Dam tot aan het Nationaal Monument. In de erecouloir staan veteranen symbool voor de inzet voor internationale vrede, vrijheid én veiligheid.

erecouloir-herdenking-4-mei-dam
Amsterdam,4 mei 2018.Dodenherdenking op de Dam.

Erecouloir 2021

Begin 2020 is er uit ongeveer 300 aanmeldingen een selectie gemaakt. Omdat er in 2020 geen erecouloir was is afgesproken dat deze geselecteerden ook in aanmerking komen voor deelname in 2021. Zij worden dus eerst gevraagd. Mochten er te weinig mensen zijn die deel kunnen nemen, dan zullen de overige aanmelders worden benaderd.  Dit alles gebeurt uiteraard in nauw overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Veteranen Platform.

Erecouloir 2020

Voor veteranen was de herdenking op 4 mei 2020 bijzonder. In plaats van een plek op de Dam bracht een aantal veteranen hun persoonlijke eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers dit jaar online. Reden hiervoor was de gewijzigde opzet van de Nationale Herdenking vanwege het coronavirus, zonder veteranen en zonder publiek.

 

1 / 1

Om toch de bijzondere verhalen, ervaringen en levenslessen over vrijheid te delen ontwikkelde het Nederlands Veteraneninstituut een digitaal erecouloir, waarin 18 veteranen hun verhaal vertellen.

4 & 5 mei 2020

Het digitaal erecouloir is door diverse media bekeken en de verhalen van veel jonge en oudere veteranen hebben, ondanks het ontbreken van de traditionele ceremonie, de bevrijdingsfestivals en de vieringen van 75 jaar vrijheid, veel publiek bereikt. Kijk met ons mee terug op deze bijzondere editie van 4 en 5 mei.

Erecouloir 2019

Veteranen Lisette en Arjan namen in 2019 deel aan de erecouloir. In onderstaande video vertellen zij over deze indrukwekkende ervaring.

 

75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vierden we 75 jaar vrijheid. Op de speciale themapagina lees je de indrukwekkende verhalen van Tweede Wereldoorlog-veteranen.