5 mei

Op 5 mei vieren we met zijn allen de vrijheid. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de viering op 5 mei kan plaatsvinden.

Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Vandaag de dag zetten militairen zich nog steeds wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid.

veteranen-speeddaten-5-mei-bevrijdingsdag

Deel je verhaal op Bevrijdingsdag 2021

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Dit doen we normaliter op (minimaal) veertien bevrijdingsfestivals in Nederland. Het Comité 4 en 5 mei is momenteel met de bevrijdingsfestivals en lokale organisatoren aan het voorbereiden op 2021. Door de ontwikkelingen/ beperkingen rondom covid-19 zijn de vorm en mogelijkheden op dit moment nog niet duidelijk.

Onderwerp van gesprek met bezoekers is vrijheid. Want jij als veteraan weet uit eigen ervaring dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ben je veteraan en heb je een mooi verhaal over (gebrek aan) vrijheid en wil je daarover vertellen, of heb je een eigen initiatief waarover je met een lokale organisatie/ bevrijdingsfestival van gedachten wilt wisselen? Meld je dan nu aan via dit aanmeldformulier!

Alle aanmeldingen worden verzameld en bekeken of deze aansluiten op een initiatief rondom 5 mei. Zodra er meer bekend is over de verdere opzet van de viering van 5 mei zullen wij dit laten weten.

 

4 & 5 mei 2020

De verhalen van veel jonge en oudere veteranen hebben, ondanks het ontbreken van de bevrijdingsfestivals en de vieringen van 75 jaar vrijheid, veel publiek bereikt. Kijk met ons mee terug op deze bijzondere editie van 4 en 5 mei.

75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vierden we 75 jaar vrijheid. Op de speciale themapagina lees je de indrukwekkende verhalen van Tweede Wereldoorlog-veteranen.

EP De Terugkeer

Vier Nederlandse artiesten gingen in gesprek met een veteraan en verwerkten dit bijzondere tracks.
(Foto: Jan Waalen)

Speeddaten met veteranen 2019

In 2019 was het Veteraneninstituut te vinden op alle grote Bevrijdingsfestivals. Bij de stand konden bezoekers speeddaten met een veteraan. Tijdens het gesprek kon jong en oud de aanwezige veteranen het hemd van het lijf vragen over onderwerpen als vrijheid en hun ervaringen op missie. Benieuwd hoe dat is, speeddaten met een veteraan? Bekijk hieronder een impressie van het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

 

 

1 / 1