Songs geïnspireerd op verhalen van veteranen

Deel dit bericht:
Gemaakt door vier Nederlandse artiesten

Veteranen hebben een groot aandeel gehad in het beschermen en behouden van onze vrijheid. In aanloop naar 4 en 5 mei is het belangrijk om hier bij stil te staan. Vier Nederlandse artiesten, Snelle, F1rstman, Kempi en I Am Aisha, gingen in 2019 ieder in gesprek met een veteraan. De bijzondere en soms heftige verhalen van de veteranen vormden de inspiratie voor vier songs, gebundeld op de EP De Terugkeer.  De Terugkeer staat voor de symbolische terugkeer naar de herinneringen aan de missie(s), maar ook voor de terugkeer naar de burgermaatschappij.

4-5-mei-campagne-veteraneninstituut-de-terugkeer-cloud-9

De Terugkeer

Rapper Snelle ging in gesprek met Luuk Elshout, groepscommandant en opleider bij de Landmacht, die in 2009 diende in Afghanistan. Daarnaast ging Kempi in gesprek met Marc Langenkamp, die in 1993 als marinier heeft gediend in Cambodja. I Am Aisha leerde Lieke Delemarre kennen, die zich in 2013 inzette als militair arts bij de luchtmacht in Afghanistan en in 2015 in Mali. Tot slot ging F1rstman het gesprek aan met Jackson Rodrigues da Cruz, die in 2002 tot 2004 diende als boordschutter en YPR-765 chauffeur in Bosnië.

Beluister alle tracks!

Hieronder kun je alle vier de nummers beluisteren. De EP De Terugkeer is ook te beluisteren via diverse muziekdiensten, klik daarvoor op deze link.

Snelle x Luuk – Samen

 

I Am Aisha x Lieke – Missie

F1rstman x Jackson – Rijkdom

Kempi x Marc – Soldaatje

De bijzondere ontmoetingen die aan de nummers voorafgingen

Vier artiesten in gesprek met vier veteranen. Bekijk hieronder een impressie van de ontmoetingen en hoe de verhalen van de veteranen werden verwerkt in vier tracks.

 

Snelle in gesprek met veteraan Luuk:


I Am Aisha in gesprek met veteraan Lieke:


F1rstman in gesprek met veteraan Jackson:


Kempi in gesprek met veteraan Marc:

 

Vrijheid powered bij veteranen

Meer weten over de activiteiten van het Veteraneninstituut rond 4 en 5 mei?