Verhalen van Tweede Wereldoorlog-veteranen

Deel dit bericht:
Unieke verhalen van veteranen

Tweede Wereldoorlog-veteranen delen hun persoonlijke verhaal. Indrukwekkende ervaringen van militairen, verzetsstrijders en krijgsgevangenen. Van D-Day tot aan de capitulatie van Japan.

militairen van de Prinses Irene Brigade landen in Normandie

Interviews met veteranen

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) vind je ruim 200 interviews met WOII-veteranen. Door te luisteren naar de verhalen krijg je inzicht in de beleving en het dagelijkse leven van de militairen voor, tijdens en na hun deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Een aantal verhalen hebben we uitgelicht. Bekijk het overzicht van de verhalen hieronder.

Hans Bertels (1923-2014) raakte als tiener betrokken bij het verzet. Na de bevrijding van Zuid-Nederland meldde hij zich aan bij het Corps Tolken.

Boek: Militaire Ooggetuigen

Het Veteraneninstituut sloot het thema 75 jaar vrijheid af met de publicatie van het boek  ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europa en Azië’.

Op basis van interviews uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zijn de unieke verhalen van veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen opgetekend.

Elke veteraan was op geheel eigen wijze betrokken bij de bevrijding van Europa en Azië: als verzetsstrijder, als militair of als krijgsgevangene.

Nederlandse ex-krijgsgevangenen defileren in Saigon, november 1945.

Docu: Stemmen uit de oorlog

In Stemmen uit de Oorlog (2020) vertelden zeven Tweede Wereldoorlog-veteranen nog eenmaal hun verhaal op camera. De indrukwekkende verhalen voeren je mee terug naar de meidagen van 1940, de verschrikkingen tijdens de oorlog en de strijd voor de bevrijding van Nederland.

Piet-Borsboom-WOII-veteraan

Ontmoeting WO2-veteranen

Op 29 augustus 2019 vond er bij het Veteraneninstituut een zeer bijzondere ontmoeting plaats. In het kader van 75 jaar vrijheid, en de start van de mobilisatie 80 jaar geleden, kwamen ruim honderd Tweede Wereldoorlog-veteranen samen in Doorn. Zij hebben gestreden voor het herwinnen en behouden van onze vrijheid.

75 jaar D-Day

6 juni 1944, de dag die de boeken in zou gaan als D-Day. Vanuit Engeland zetten de geallieerden troepen voet aan de stranden van Normandië, met het doel de Duitse troepen in Europa te verslaan. De invasie is voor Nederland het startpunt van de bevrijding.

In 2019 was het 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Voor dit unieke herdenkingsjaar reisde het Veteraneninstituut af naar de Normandische kust. Vanaf de locaties waar werd gevochten voor onze vrijheid deden we verslag van indrukwekkende herdenkingen en bijzondere ontmoetingen.