In 2024 bestaat de Veteranenwet 10 jaar. Een decennium van erkenning en waardering voor de veteranen in Nederland.
In 2012 werd de Veteranenwet zowel door de Eerste als Tweede Kamer unaniem aangenomen. Een wet die van onschatbare waarde is gebleken voor de Nederlandse veteranen. Deze wet, die uiteindelijk in 2014 van kracht werd, markeert 10 jaar erkenning en waardering voor de meer dan 100.000 mannen en vrouwen die hebben gediend. In de afgelopen tien jaar hebben we gezien hoe belangrijk de Veteranenwet is. De komende jaren zal het NLVi zich blijven inzetten om daar waar nodig te leren en aan te passen aan de veranderende behoeften van veteranen en hun thuisfront.
Ter ere van deze bijzondere mijlpaal delen wij de komende tijd allerlei feitjes en weetjes over veteranen en de Veteranenwet op onze Facebook en Instagram. Niet alleen om dit jubileum te vieren, maar ook om de wet in de schijnwerpers te zetten.
Nu alvast meer weten? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de Veteranenwet.
Veteranen zijn (oud-)militairen die namens Nederland zijn ingezet tijdens oorlogen, vredesmissies of daarmee vergelijkbare missies.
In 2012 is de definitie van veteraan veranderd. Veteranen in werkelijke dienst, met relevante inzet, kregen nu ook de veteranenstatus. Dit betekende dat vanaf 2012 het aantal veteranen van vredesmissies toenam. Maar ook bijvoorbeeld de invloed van technologische innovaties leiden tot wijzigingen in de veteranenstatus.
Je kan dus zowel actief als inactief veteraan zijn. Op 01-01-2024 waren er 24.800 veteranen in werkelijke dienst en 76.000 post-actief.
Meer weten over wanneer iemand een veteraan is? Je leest er op onze pagina over de veteranenstatus meer over.
Momenteel kent Nederland 100.800 veteranen. Van dit aantal zijn er 76.000 geen militair meer en dragen er 24.800 nog altijd het militaire uniform.
De veteranenpopulatie is divers. De leeftijden variëren van 19 tot meer dan 100 jaar oud. Het merendeel van de veteranen is man; bijna 7% van de veteranen in Nederland is vrouw.
Bekijk meer cijfers op onze pagina over beleid, feiten en cijfers.
De Veteranenwet, van kracht sinds 2014 en verder uitgewerkt in het Veteranenbesluit, vormt de grondslag voor het beleid op het gebied van erkenning, waardering, zorg en de bijzondere zorgplicht voor veteranen en hun relaties. Onder ‘relatie’ verstaan we echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel, bloed- en aanverwanten in de eerste of tweede graad van de veteraan én ex-partner. Kortom: het thuisfront.
Meer weten over wat het NLVi voor het thuisfront doet? Lees er meer over op onze website.
De Veteranenwet is in 2012 aangenomen en werd met het publiceren van het Veteranenbesluit in 2014 van kracht. De Veteranenwet, verder uitgewerkt in het Veteranenbesluit, vormt de grondslag voor het beleid op het gebied van erkenning, waardering, zorg en de bijzondere zorgplicht voor veteranen en hun relaties. De doelstellingen van het veteranenbeleid zijn:
– Het bevorderen van de erkenning en waardering van de verdiensten van veteranen en het bevorderen van de erkenning van de mogelijke gevolgen van de inzet als militair op zijn gezondheid.
– Het bevorderen van de waardering die veteranen op grond van hun verdiensten toekomt.
– Het waarborgen van de bijzondere zorg die veteranen en hun relaties in verband met de inzet als militair nodig hebben.
Veteranen zijn namens Nederland ingezet onder oorlogsomstandigheden of hebben deelgenomen aan missies ter handhaving en bevordering van de internationale rechtsorde. Voor deze werkzaamheden, die vaak onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden zijn uitgevoerd verdienen veteranen erkenning en waardering. Het huidige veteranenbeleid is erop gericht veteranen erkenning en waardering te geven en om veteranen met (uitzendgerelateerde) problemen passende zorg te bieden.
Voor Nederlandse veteranen en hun relatie. Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (MOD-ers) vormen een separate doelgroep binnen de Veteranenwet.
Stichting het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) voert een belangrijk deel van het veteranenbeleid uit. Het NLVi stimuleert maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en hun relaties en vervult met het Veteranenloket tevens de loketfunctie naar de zorg- en dienstverlening. Het NLVi is daarnaast een kennis- en onderzoekscentrum op veteranengebied en het levert het gespecialiseerd maatschappelijk werk binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV).
Lees publicaties en bekijk de onderzoekagenda 2023 – 2027 van het Expertisecentrum NLVI, welke onderwerpen komende jaren aandacht krijgen.
De overheid heeft, vanwege de bijzondere rechtspositie van de militair, een bijzondere zorgplicht voor veteranen, Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (MOD’ers) en hun relaties. Deze bijzondere rechtspositie houdt in dat een militair de plicht heeft om de aan hem opgedragen taken uit te voeren, vaak onder zware omstandigheden met mogelijke gezondheidsrisico’s. In artikel 18 van het Veteranenbesluit is vermeld dat de bijzondere zorgplicht voor veteranen ook van geldt voor militaire dienstslachtoffers zonder de status veteraan.
Het Veteranenloket, onderdeel van het Nederlands Veteraneninstituut, is de toegang tot zowel de materiële zorg, de immateriële zorg en de (algemene) dienstverlening van het NLVi voor (post-actieve) veteranen en hun relaties en voor militaire oorlogs- en dienstslachtoffers (MOD’ers) en hun relatie. Het biedt toegang tot zorg en dienstverlening van het ministerie van Defensie, het Nederlands Veteraneninstituut, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV), het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en het Veteranen Platform (VP) en maakt deze centraal bereikbaar via één website en telefoonnummer.
Lees meer over het Veteranenloket.
Het Veteranenloket, onderdeel van het Nederlands Veteraneninstituut, is de toegang tot zowel de materiële zorg, de immateriële zorg en de (algemene) dienstverlening van het NLVi voor (post-actieve) veteranen en hun relaties en voor militaire oorlogs- en dienstslachtoffers (MOD’ers) en hun relatie. Het Veteranenloket kun je o.a. terecht voor psychische hulp, juridische advies en materiele ondersteuning. Wat je hulpvraag ook is, je kunt altijd contact op te nemen met het Veteranenloket.
Bekijk hoe je contact kunt opnemen met het Veteranenloket.