De strijd in mei 1940

7 juni 2024
Deel dit bericht:
Deel 1 van de boekenreeks Militaire Ooggetuigen

Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Er volgen vijf dagen van strijd. Nederland capituleert snel, maar niet zonder slag of stoot.

vier militairen op de rug gezien met geweer in de aanslag

“De meidagenveteraan was – en is – vaak een bescheiden veteraan. Alsof het voeren van zware gevechten en gewond raken in een strijd die slechts enkele dagen duurde niet voldoende was om jezelf veteraan te mogen noemen.”

– Gielt Algra

Militaire Ooggetuigen

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zijn tientallen verhalen opgenomen van meidagenveteranen. Gielt Algra vertelt het verhaal van mei 1940 met behulp van deze interviews.

Het zijn indringende verhalen van gewone mannen, met verschillende oorlogservaringen. Over moed, kameraadschap en vastberadenheid. Maar ook over angst, twijfel en berusting.

De verhalen van de veteranen nemen je mee terug naar mei 1940. Wie staan er bovenop de muren van de vesting om de vijand buiten te houden? Hoe zien ze eruit? Wat maken ze allemaal mee? Wat voelen ze, wat denken ze en hoe kijken zij jaren later hier op terug?

Het boek (228 pagina’s) is rijk geïllustreerd en wordt ingeleid door historicus Christ Klep.

cover boek met zwart wit foto van militairen

Over de auteur

Drs. Gielt Algra (1966) is onderzoeker bij het Expertisecentrum van het Nederlands Veteraneninstituut. Daarnaast is hij coördinator van de werkgroep Veterans and Society van de European Research Group on Military and Society (ERGOMAS). Algra is redacteur van Checkpoint magazine en heeft een groot aantal veteranen geïnterviewd voor de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen.