Begeleiding oorlogsgetroffenen Tweede Wereldoorlog

Deel dit bericht:
Als oorlogs- of geweldsgetroffene uit de Tweede Wereldoorlog kunt u een beroep doen op hulp van het Nederlands Veteraneninstituut.

Er is een speciaal team voor oorlogs- en geweldsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog dat gespecialiseerde psychosociale (trauma)hulpverlening en begeleiding biedt aan oorlogs- en geweldsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog.

nederlands-veteraneninstituut

Ons maatschappelijk werk heeft veel ervaring met individuele hulpverlening aan mensen met psychosociale klachten als gevolg van traumatische ervaringen. Het groepsmaatschappelijk werk van het Nederlands Veteraneninstituut helpt mensen met vergelijkbare traumatische ervaringen en daaruit voortvloeiende klachten bij elkaar te helpen beter om te leren gaan met (rest-)klachten. In het groepswerk voor de partners van onze cliënten leren we ze om thuis in het gezin beter te leren omgaan met de effecten van trauma’s en de behandelingen van de cliënt.

Contact met maatschappelijk werk

Contact met maatschappelijk werk (via het Nederlands Veteraneninstituut)
Telefoon: 088 334 00 50
E-mail: servicedesk@nlveteraneninsituut.nl

Stichting Pelita

Stichting Pelita zet zich in voor mensen afkomstig uit Nederlands-Indië. Oorspronkelijk is de stichting opgezet voor hulpverlening aan getroffenen van de oorlog met Japan en van de Bersiap-periode. De stichting vervult een officiële functie bij het aanvragen van een uitkering bij de Pensioen- en Uitkeringsraad. Vanaf 2014 wordt het maatschappelijk werk voor Indische en Molukse oorlogsgetroffenen uitgevoerd door het Nederlands Veteraneninstituut met maatschappelijk werkers die gespecialiseerd zijn in de hulpverlening aan oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden.

 

melati

Stichting 1940-1945

Stichting 1940-1945 verleent diensten aan verzetsdeelnemers, vervolgingsslachtoffers en burger- oorlogsslachtoffers uit de jaren 1940-1945. Het maatschappelijk werk voor deze doelgroep wordt uitgevoerd door het Nederlands Veteraneninstituut met maatschappelijk werkers gespecialiseerd in de hulpverlening aan oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden. De maatschappelijk werkers weten dat de oorlog in het leven van mensen nu nog kan doorspelen. Zij beschikken over ruime kennis van de wetgeving voor oorlogsgetroffenen (WBP, WUV en WUBO).