Draaginsigne Veteranen

Deel dit bericht:
De Veteranenspeld, symbool van waardering.

Iedere veteraan krijgt automatisch het Draaginsigne Veteranen, ook wel Veteranenspeld genoemd. De speld staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat veteranen in het verleden als militair in naam van de samenleving hebben verricht. Heb je vragen over het draaginsigne? Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie.

 

Onderscheidingen en eretekens - het draaginsigne veteranen

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de Veteranenspeld? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar info@veteranenloket.nl.

Veteranen in actieve dienst ontvangen het draaginsigne van hun commandant. Postactieve veteranen die het insigne nooit hebben ontvangen, kunnen deze alsnog aanvragen bij het Nederlands Veteraneninstituut via het Aanvraagformulier Veteranenpas.

Postactieve veteranen die wel een Veteranenpas hebben ontvangen, maar geen Draaginsigne Veteranen, kunnen deze aanvragen bij het Nederlands Veteraneninstituut, klik hier voor de contactgegevens.

Mocht je Draaginsigne Veteranen kapot gaan,  stuur deze dan op naar het Nederlands Veteraneninstituut. Onder vermelding van je registratienummer, naam en adresgegevens krijg je gratis een nieuw exemplaar toegestuurd. Je kunt het kapotte draaginsigne ook afgeven op het Nederlands Veteraneninstituut. Na overhandiging van het kapotte insigne ontvang je gratis een nieuwe speld. Klik hier voor de (post)adresgegevens van het Nederlands Veteraneninstituut.

Kun je geen kapot draaginsigne overhandigen? Dan bedragen de kosten voor het toesturen € 7,50 voor de steekspeld of € 7,60 voor een insigne met pinsluiting. Indien het draaginsigne persoonlijk wordt opgehaald, bedragen de kosten € 5,00.
Dit bedrag kan worden overgemaakt op gironummer NL65INGB000 9522698 t.n.v. Stichting het Veteraneninstituut te Doorn, o.v.v. Draaginsigne en naam, adres en registratienummer van de veteraan. Na betaling ontvang je de speld binnen veertien werkdagen op je huisadres of krijg je bericht dat de speld bij ons klaarligt om afgehaald te worden. Heb je nog vragen? Neem contact op met info@veteranenloket.nl voor meer informatie.

De eerste versie van het draaginsigne is groter dan de huidige Veteranenspeld. Het kan dus zo zijn dat u bij vervanging een kleiner exemplaar ontvangt. Deze nieuwste versie is steviger en daardoor duurzamer in het gebruik.

Het Draaginsigne Veteranen draag je op burgerkleding, niet op het militaire tenue. Het insigne draag je aan de linkerkant, ter hoogte van de revers. Mocht op de linker revers een koninklijke onderscheiding worden gedragen, plaats het draaginsigne dan aan de rechterkant.

 

Veteranenspeld

Het Draaginsigne Veteranen is onder veteranen ook bekend als Veteranenspeld. De Veteranenspeld is geen militaire onderscheiding, zoals bijvoorbeeld een herinneringsmedaille dat wel is. Het Draaginsigne Veteranen is een ontwerp van Piet Bultsma. De gestileerde zwaardschede heeft een opvallende V-vorm die symbool staat voor de begrippen veteraan, vrede en veiligheid.

Draaginsigne veteranen