Tijdens een uitzending komt er veel op iemand af. Een veteraan kan tijdens een missie betrokken zijn geweest bij incidenten waarbij sprake was van (een vermoeden van) burgerslachtoffers. Na afloop heb je misschien vragen of zorgen over de wijze waarop hier destijds door Defensie mee is omgegaan. Je kunt hiervoor terecht bij het Veteranenloket, zowel voor het bespreekbaar maken van jouw verhaal als het maken van een melding.
Doorgaans worden (vermoedens van) burgerslachtoffers tijdens een missie of operatie via de interne lijn gerapporteerd aan Defensie. Veteranen in werkelijke dienst (IWD) en post-actieve veteranen kunnen ook na afloop van een missie of operatie behoefte hebben om een melding te maken, bijvoorbeeld wanneer ze vermoeden dat interne lijnen niet op de juiste manier zijn geïnformeerd. Je kunt hiervoor terecht bij het Veteranenloket, zowel voor het bespreekbaar maken van je verhaal als het maken van een melding.
Als er contact opgenomen wordt met het Veteranenloket, dan maken zij een dossier aan. Je krijgt een zorgcoördinator toegewezen, die je verder begeleidt bij de beantwoording van je vraag. Naast het maken van een melding, kan ook andere hulp ingeschakeld worden, zoals bijvoorbeeld gespecialiseerd maatschappelijk werk. Een melding wordt alleen aan Defensie doorgestuurd als daarvoor toestemming wordt gegeven. Deze procedure om meldingen door te sturen naar Defensie voor inhoudelijke behandeling is zorgvuldig ingeregeld. Defensie is verantwoordelijk voor de (correcte) afhandeling van de melding.
Veteranen IWD kunnen zich ook op andere manieren melden bij Defensie met een vermoeden van burgerslachtoffers. In eerste instantie kunnen veteranen IWD terecht bij hun leidinggevende of een coördinator vertrouwenspersonen van Defensie. De leidinggevende of coördinator vertrouwenspersonen bekijkt hoe het beste hulp geboden kan worden. Ook kunnen ze helpen bij het maken van een melding.
Het onderwerp burgerslachtoffers heeft de laatste jaren toenemend aandacht gekregen. Defensie werkt aan meer transparantie rondom Nederlandse betrokkenheid bij (vermoedens van) burgerslachtoffers. Dat doet Defensie bijvoorbeeld door over burgerslachtoffers te communiceren en hier onderzoek naar te doen. Daarnaast heeft Defensie een meldpunt burgerslachtoffers geopend voor partijen buiten Defensie. Dit meldpunt is primair bedoeld voor partijen buiten Defensie, zoals slachtoffers, nabestaanden en ngo’s. Zij kunnen hier vermoedens van burgerslachtoffers melden.
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, wil je een melding (van een vermoeden van) burgerslachtoffers indienen of je verhaal bespreekbaar maken? Neem dan contact op met het Veteranenloket.
Heb je vragen? Neem dan contact op met het Veteranenloket via een van de opties hieronder.