Spreekbeurt over veteranen

Deel dit bericht:
Tips voor het geven van een spreekbeurt over veteranen.

Wil jij je spreekbeurt houden over veteranen? Het Nederlands Veteraneninstituut helpt je graag verder! Op deze pagina vindt je handige informatie en tips.

Leerlinge met baret op

Vijf tips voor een spreekbeurt over veteranen

 

Tip 1 – Informatie zoeken

Voordat je je spreekbeurt geeft moet je je natuurlijk goed voorbereiden. Zoek daarom eerst op internet of in de bibliotheek naar boeken over het onderwerp ‘veteranen’. Op deze websites kun je in ieder geval handige informatie vinden over veteranen:

Tip 2 – Wat wil je vertellen tijdens je presentatie?

Nadat je de informatie hebt verzameld en hebt gelezen weet je nu een heleboel over veteranen. Nu kun je de informatie gebruiken om je presentatie te maken. Voordat je dit doet denk je goed na over de vraag: Wat wil ik mijn klas vertellen? We geven je hierbij vast wat ideeën voor de opbouw van je spreekbeurt:

Leg in het begin van je presentatie uit wat een veteraan is. In Nederland ben je veteraan als je als militair hebt gewerkt tijdens een oorlog of zogenaamde vredesmissie. Een veteraan kan zowel een man als vrouw zijn en is tussen de 18 en 120 jaar. In Nederland zijn er meer dan 100.000 veteranen: hier vind je cijfers over veteranen. Daarna kun je vertellen over andere vragen en thema’s die met het onderwerp ‘veteranen’ te maken hebben. Hieronder een paar tips:

  • Hoe herken je een veteraan?
  • Wat is een vredesmissie?
  • Voor hoeveel oorlogen en vredesmissies zijn Nederlandse veteranen ingezet?
  • Waarom vieren we Veteranendag?

Tip 3 – Gebruik plaatjes in je presentatie

Maak gebruik van plaatjes, foto’s en/of filmpjes om je spreekbeurt leuker en spannender te maken. Foto’s van missies kun je bijvoorbeeld vinden in de beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Op de website van de Nederlandse Veteranendag kun je ook veel foto’s vinden. Kijk op ons YouTube voor video’s met veteranen. Op de pagina Veteranen in cijfers vind je verschillende afbeeldingen en overzichtjes die je kunt gebruiken.

Tip 4 – Verzin een leuke opdracht

Een handige tip om er voor te zorgen dat de klas goed blijft opletten tijdens je spreekbeurt: verzin een leuke opdracht!  Opdrachten die je bijvoorbeeld zou kunnen doen tijdens je presentatie:

  • Voorbeeld 1: Laat twee afbeeldingen zien: 1 van een veteraan en 1 van een burger. Stel de volgende vraag aan de klas: Hoe herken je de veteraan?
  • Voorbeeld 2: Quiz! Deel een blad uit met vragen over de informatie die je hebt gegeven. Beloon je klasgenoten met de beste antwoorden met een prijs (een medaille bijvoorbeeld).

Tip 5 – Nodig een veteraan uit in je klas

Wil je jouw spreekbeurt extra bijzonder maken? Nodig dan een echte veteraan uit voor de klas! Via onze website kun je heel makkelijk een veteraan in de klas uitnodigen.

Veteraan in de Klas

Veteranen kunnen ook een gastles geven op jouw school. Een veteraan vertelt aan je klas over zijn of haar ervaringen tijdens de uitzending en wat het inhoudt om als militair op missie te gaan.

 

Veteraan in de Klas Thamara