Haïti

9 oktober 2014
Deel dit bericht:
Missie in Haïti, 1 november 1994 – 11 april 1996.

De voormalig Franse kolonie Haïti kende sinds de onafhankelijkheid in 1806 een lange geschiedenis van geweld en armoede. Na een opstand in 1986 tegen de toenmalige dictator Duvalier begon er een kwetsbaar democratiseringsproces. Verkiezingen in december 1990 zorgden ervoor dat de linkse priester Aristide tot president werd verkozen. Zijn hervormingsbeleid ging het leger echter te ver. Bevelhebber Cedras zette Aristide in oktober 1991 af.

 

  • 892
    Dagen
  • 998
    Uitgezonden Nederlandse militairen
  • 0
    omgekomen Nederlandse militairen
missie_haiti_unmih
Foto's: NIMH

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) probeerde door middel van een embargo en diplomatieke druk de terugkeer van Aristide te realiseren. Hierin werd de OAS al snel gesteund door de Verenigde Naties. Even leek het militaire regime medio 1993 door de knieën te gaan, maar pas ruim een jaar later hadden het embargo en het dreigen met een invasie effect. De machthebbers op Haïti maakten plaats voor Aristide. Dit ging hand in hand met de komst van een VN-vredesmacht.

Aan dit internationale succes in Haïti leverde Nederland een belangrijke bijdrage. Schepen en vliegtuigen van de Nederlandse marine hielpen vanaf 1 november 1993 het economische embargo afdwingen (operatie Support Democracy). Een jaar later hielden een fregat, een patrouillevliegtuig en een detachement marechaussees toezicht op rust en orde in Haïti (operatie Uphold Democracy).

UNMIH

Ook nam Nederland vanaf maart 1995 met een marinierscompagnie (plus) deel aan de VN-vredesmacht United Nations Mission in Haïti (UNMIH). Die de interne stabiliteit en veiligheid moest handhaven en zo het vormen van een onafhankelijke politiemacht en het democratiseren van het leger mogelijk moest maken. De Nederlandse UNMIH-eenheid bezette in het zuidoosten van Haïti een eigen sector. Begin 1996 kwam daaraan een einde.

Leestip

Meer lezen over de inzet in Haïti?

  • Schoonoord, D.C.L. De Koninklijke Marine en de United Nations Mission in Haiti. S.l., 1998.

In het overzicht staan alle missies in Haïti. Klik op de missie voor meer informatie.