Kosovo

9 oktober 2014
Deel dit bericht:
Kosovo, 1998-2000 en 2005-heden.

In 1998 ontstond er een nieuwe Balkan-crisis. In Kosovo, een provincie van Servië-Montenegro (Joegoslavië), kwamen Kosovaren van Albanese afkomst in opstand tegen de Servische onderdrukking. Met als gevolg dat de Serviërs nog grover geweld tegen burgers van Albanese afkomst inzetten.

  • 3.985
    Dagen
  • 6.130
    Aantal militairen uitgezonden
  • 1
    Omgekomen Nederlandse militair
missie_kosovo
Foto's: NIMH

Kosovo Force (KFOR)

De situatie liep uit de hand. Vanwege de schendingen van mensenrechten en het gevaar voor de veiligheidssituatie op de Balkan besloten de NAVO-landen tot hardhandig militair ingrijpen. Vanuit de lucht werden doelen in Kosovo en Joegoslavië gebombardeerd. En aan de grens werd een NAVO-troepenmacht opgebouwd. Dit had effect: midden 1999 trok Joegoslavië zijn eenheden uit Kosovo terug en de NAVO-vredesmacht Kosovo Force (KFOR) trok het gebied binnen.

 

Waarnemingsmissies

De Nederlandse krijgsmacht raakte al in 1998 militair betrokken door deelname aan waarnemingsmissies. In Macedonië  werd bijgedragen aan de Extraction Force om de beveiliging van de waarnemers te kunnen garanderen. In Albanië nam Nederland deel aan een missie ter bescherming en hulpverlening aan vluchtelingen. Aan de latere gevechtsoperaties droeg Nederland volop bij.

Zestien F-16 gevechtsvliegtuigen beschermden NAVO-bommenwerpers en voerden aanvallen uit op gronddoelen in Servië en Kosovo. Ook waren Nederlandse militairen betrokken bij hulpoperaties voor Kosovaarse vluchtelingen in Macedonië en Albanië. Nederland leverde voor KFOR een jaar lang kleinere eenheden en twee grotere: een geniehulpbataljon en een afdeling artillerie. Zij zetten zich in voor wederopbouw en het handhaven van rust en orde, bijvoorbeeld door Servische burgers te beschermen die doelwit waren van wraakacties.

Inzet vanaf 2005

In augustus 2000 had Nederland de grootschalige deelname aan deze geslaagde missies beëindigd, maar vanaf oktober 2005 ging Nederland opnieuw jaarlijks met een klein detachement deelnemen. Dit gebeurde onder meer in de vorm van personeel voor het hoofdkwartier van KFOR, een geneeskundig team en de inzet van marechaussees aan een missie (EULEX) ter bevordering de rechtstaat.

Leestips

Meer lezen over de inzet in Kosovo?

In het overzicht rechts staan alle missies in Kosovo. Klik op de missie voor meer informatie.