Bijzondere vondst bij slagveld van Waterloo

14 juli 2022
Deel dit bericht:
Twintig veteranen betrokken bij team dat de opgraving deed.

Een internationaal team van archeologen heeft een veldgraf gevonden van een militair die omkwam bij de Slag bij Waterloo. Een bijzondere vondst, omdat er tot nu toe bijna geen sporen van gesneuvelden zijn teruggevonden.  Onder de leden van het team dat de opgraving deed zijn twintig veteranen, waaronder vijf Nederlanders. De Nederlandse veteranen nemen deel aan het programma Recovery on the Battlefield.

recovery_battlefield_veteranen
Foto's: Recovery on the Battlefield

Het doel van Recovery on the Battlefield is om archeologie als hulpmiddel in te zetten, om veteranen bij te staan op hun weg naar herstel. In ruil hiervoor stellen de (oud-)militairen hun expertise beschikbaar met betrekking tot de archeologische ontdekkingen. Na twee jaar wachten konden vorige week eindelijk de opgravingen hervat worden. In juli 2019 werden er in de buurt van het slagveld drie geamputeerde ledematen gevonden. Het team was dan ook erg gemotiveerd om hun werk weer voort te zetten.

De ontdekking van het veldgraf is een mooi resultaat. Tony Pollard, leider van het onderzoek en verbonden aan de Universiteit van Glasgow, vertelt:¬† ‘Ik ben al twintig jaar slagveldarcheoloog en zoiets heb ik nog nooit gezien. Dichter bij de gruwelijke realiteit van Waterloo kun je niet komen.’

De onderzoekers willen in de toekomst uitgebreid geografisch onderzoek doen in de omgeving van het slagveld. Ze hopen daarmee vergeten massagraven te kunnen opsporen.

1 / 1