Veteranen naar het slagveld van Waterloo voor opgravingen

8 juli 2022
Deel dit bericht:
Stichting Recovery on the Battlefield koppelt veteranen aan archeologische projecten.

Recovery on the Battlefield (ROTB), het eerste ondersteuningsprogramma dat Nederlandse veteranen met PTSS koppelt aan archeologische projecten staat, samen met de Britse partnerorganisatie Waterloo Uncovered, deze zomer opnieuw aan de voet van de Leeuw van Waterloo. Vanwege de pandemie is het de eerste keer sinds de succesvolle campagne van 2019 dat een opgraving op het slagveld mogelijk is.

Uniek project

Wat dit project zo uniek maakt, is dat veteranen en actieve militairen centraal staan binnen het archeologisch onderzoek. Veel militairen lopen tijdens hun dienst fysieke dan wel mentale verwondingen op en het doel van Recovery on the Battlefield is om archeologie als hulpmiddel in te zetten om hen bij te staan op de weg naar herstel. In ruil hiervoor stellen de (oud-)militairen hun expertise beschikbaar met betrekking tot de archeologische ontdekkingen. Dit jaar nemen 20 (oud-)militairen deel aan de opgraving; 11 uit het Verenigd Koninkrijk, 5 uit Nederland, 3 uit Duitsland en 1 uit België.

Gelijkgestemden

David Ham is een van de Nederlandse deelnemers en de eerste politieagent die zich dit jaar op het archeologische ‘slagveld’ begeeft. Na jaren werkzaam te zijn geweest bij de politie Amsterdam, staat hij op het punt om uit dienst te treden. ‘Als kind wilde ik altijd al archeoloog worden, dus zodra ik zag dat ROTB op zoek was naar deelnemers heb ik ze gelijk gecontacteerd,’ aldus David. David is oprichter van Stichting PTSS, wat sinds kort overgedragen is aan Stichting Bevrijd van PTSS. Daarom is het contact met lotgenoten en gelijkgestemde iets wat hem aantrok in het project, zowel voor zijn eigen herstel als dat van anderen.

Pascal Baremans, verpleegkundig specialist GGZ en zowel begeleider als deelnemer bij
deze opgraving in Waterloo: ‘Het doel is om mensen het vertrouwen in zichzelf terug te laten vinden, zodat ze in het dagelijkse leven bijvoorbeeld weer de rol van vader kunnen opnemen. In dit project dient de archeologische opgraving als middel om hieraan te werken. Alle deelnemers hebben persoonlijke doelstellingen gesteld en voor sommigen zijn deze twee weken verre van vakantie; het is buiten je comfortzone stappen en soms hard werken.’

De opgraving in België loopt van 2 t/m 16 juli 2022. Kijk voor meer informatie op https://rotb.nl.