Stabiele thuisbasis van levensbelang voor veteraan

12 december 2022
Deel dit bericht:
‘Thuisfronters met elkaar in verbinding’.

Nederland telt ruim 103.000 veteranen. Als elk van die veteranen een thuisfront heeft van vier of vijf mensen, tellen we al een half miljoen thuisfronters. Daar is coördinator Thuisfront Anita Mensing van het NLVi best druk mee.

Het thuisfront als stabiele basis is van levensbelang voor de veteraan, vertelt Anita. ‘De thuisfronter is vaak degene die tijdens de opwerkperiode en de uitzending alle ballen in de lucht houdt.’ Anita weet waarover ze praat. ‘Mijn partner vertrok naar Afghanistan toen we elkaar twee jaar kenden. In eerste instantie stond ik er best nuchter in, maar Afghanistan bleek toch wel een onveilige plek. Ik had in die tijd graag mensen ontmoet die in dezelfde situatie zaten en met dezelfde angsten en vragen worstelden.’

Het is Anita’s doel om thuisfronters met elkaar te verbinden en hun netwerk te vergroten. Bij het Nederlands Veteraneninstituut heeft Anita onder meer een besloten Facebookpagina in het leven geroepen en organiseert ze tweemaal per jaar een thuisfront-ontmoetingsdag. Ook organiseert het NLVi  samen met de Stichting Onky Donky een dagje uit in Ouwehands Dierenpark voor gezinnen met een ouder met PTSS.

‘Ben jij partner, ouder, kind, broer/zus of ex-partner van een veteraan? Of leerde jij je partner pas na de uitzending kennen? Ook dan ben je thuisfronter en helpen we je graag. Daarnaast kan iedere thuisfronter terecht bij het het Veteranenloket. Het Veteranenloket is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bel 088 334 00 00 of stuur een e-mail naar info@veteranenloket.nl.’

Ben je thuisfronter en heb je vragen?

Neem contact op met Anita Mensing:

  • 06 57 24 79 33
  • a.mensing@nlveteraneninstituut.nl

Tips

Thuisfront- ontmoetingsdag
Twee keer per jaar organiseert het NLVi een thuisfrontontmoetingsdag. Aanmelden kan via het formulier op de website van het Nederlands Veteraneninstituut. De eerstvolgende is zaterdag 1 april 2023.

Facebook
Deel je verhaal en wissel tips uit met andere thuisfronters op de besloten Facebookpagina Thuisfront Nederlands Veteraneninstituut. Groepsleden worden de hoogte gehouden van activiteiten. Je kunt je voor deze groep hier aanmelden.

Defensie heeft een besloten Facebookgroep: We@home. Deze groep is enkel toegankelijk voor thuisfronters tijdens de uitzending van hun relatie. Aanmelden kan via: Thuisfrontzaken.DOT@mindef.nl.

Luisterend oor
Met al je vragen en voor een luisterend oor kun je altijd contact opnemen met Anita Mensing, coördinator Thuisfront bij het Nederlands Veteraneninstituut. Via mail: thuisfront@nlveteraneninstituut.nl of bel/whatsapp: 06-57247933. Daarnaast heeft het NLVi een enthousiaste groep thuisfrontvrijwilligers die regelmatig aanwezig zijn op bijvoorbeeld (lokale) veteranendagen en contact- en informatiedagen voor het thuisfront.

Veteranenkids
Twee jonge veteranendochters die behoefte hadden hun ervaringen te delen met leeftijdsgenoten en lotgenoten, hebben een besloten Facebookgroep opgericht voor kinderen van veteranen: ‘Veteranen Kids’. Sluit je aan op Facebook of mail: veteranen.kids@hotmail.com.

Defensie
Thuisfrontcontactdag We@home Defensie organiseert jaarlijks voor het thuisfront van Defensie en de Nationale Politie de thuisfront- contactdag We@home. Als je op de link klikt, zie je een clipje over hoe zo’n dag eruitziet. Daarnaast is het thuisfront ook bij bijna alle VOC’s in het land van harte welkom.

Thuisfront app
De app is het platform voor het thuisfront van alle Defensie- en uitgezonden politiemedewerkers. Met deze app kan het thuisfront snel in contact komen met Defensie. Alleen de militair/politieambtenaar kan een account aanvragen met een Defensie-mailadres en de politieambtenaar met zijn politie-emailadres.