Minister Ollongren in gesprek met Indië-veteranen

20 januari 2023
Deel dit bericht:
Bijeenkomst in Doorn

Afgelopen maandag 16 januari ging minister van Defensie Kajsa Ollengren in Doorn in gesprek met Indië-veteranen. Het Nederlands Veteraneninstituut heeft de bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de tweede officiële kabinetsreactie op het Indiëonderzoek dat in februari 2022 is gepubliceerd.

indie-veteranen-bijeenkomst-minister-defensie
Foto's: Mediacentrum Defensie

Gekwetst

Een deel van de Indië-veteranen is nog altijd diep gekwetst door de conclusies van het onderzoek. Ze voelen zich ‘weggezet’ als oorlogsmisdadiger. Dat blijkt opnieuw uit de toespraken die een aantal van hen hield maandag in Doorn. Veteraan Gerard van der Lee spreekt uit wat vermoedelijk een groot deel van de circa vijftig aanwezige Indiëveteranen (en hun nabestaanden) denkt en voelt. Van der Lee gelooft dat er destijds in voormalig Nederlands-Indië fouten zijn gemaakt bij de toepassing van militair geweld. Hiervoor moet spijt worden betuigd. Maar Van der Lee protesteert krachtig tegen het beeld dat het onderzoek schetst, en het ministerie herhaalt, namelijk dat Nederlandse militairen stelselmatig en wijdverbreid extreem geweld hebben gebruikt. Bovendien vindt hij het onderzoek ‘onevenwichtig en daardoor misleidend en bewust onnodig kwetsend voor betrokkenen’.

 

indie-veteranen-bijeenkomst-doorn

Onmogelijke missie

Minister Ollongren stelde in haar toespraak dat de militairen destijds op een ‘onmogelijke’ missie zijn gestuurd en een strijd aan moesten gaan die ‘niet te winnen was’. Bij terugkomst in Nederland was er ‘geen arm om de schouder’ en ‘geen plek om ervaringen te delen’. Ollongren herhaalt dat het kabinet de verantwoordelijkheid voor het gebruik van extreem geweld bij de militaire top en de regering van destijds ligt.

Dankbaarheid

Voorafgaand aan de bijeenkomst ontving directeur Paul Hoefsloot dhr. Kerrebijn en dhr. Hensbergen, beiden woonachtig op Bronbeek. Dhr. Hensbergen had een krantenartikel meegenomen, waarin het NLVi het opneemt voor de Indië-veteranen. Uit dankbaarheid voor deze steun, wilde hij Paul Hoefsloot daar graag persoonlijk voor bedanken.

indie-veteranen-bezoek-paul-hoefsloot