NLVi reist af naar Bosnië

30 november 2022
Deel dit bericht:
Een bijzondere reis met indrukwekkende ontmoetingen

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Bosnië, Jan Waltmans, reisden Paul Hoefsloot en Lucien van Groenestijn (projectleider Terugkeerreizen Dutchbat 3) af naar Bosnië. Het werd een bijzondere reis, met als doel de Bosnische contacten warm te houden en, waar nodig, te verbeteren.

bezoek-bosnie-nlvi

Voetbal

En dat is gelukt, dag één stond gelijk in het teken van de eerste voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal op het WK in Qatar: Nederland – Senegal, voetbal dus, en voetbal verbroederd. De ambassadeur had voor deze gelegenheid een oranje shirt aangetrokken. Tijdens het diner na de wedstrijd werd er vooral gesproken over de terugkeerreizen en de rol die de ambassade hierin kan bieden, zoals het gaat in de skyboxen van grote clubs.

Ontmoetingen met overlevenden

De volgende dag stonden Potočari en Srebrenica op het programma, begeleid door Victoria Ruzicic, medewerkster van de ambassade. Paul gaf de chauffeur een korte instructie over de verwarming in de auto voor een comfortabele 2,5 uur durende reis. In Potočari ontving een delegatie van de Moeders van Srebrenica, nabestaanden van de genocide, het reisgezelschap. Paul legde samen met woordvoerder Munira, een bloemstuk op de begraafplaats waar 8372 vermoorde mannen en jongens begraven zijn.

De begraafplaats ligt tegenover de voormalige compound van Dutchbat, waar de Nederlandse militairen in 1994 en 1995 waren gedelegeerd. De compound is nu een Memorial Center ter nagedachtenis aan de genocide van Srebrenica. Hier vond een gesprek plaats met de moeders, dat erg goed verliep en zeker heeft bijgedragen aan weer een stukje dichter bij elkaar komen. Er werden bovendien wat goede afspraken gemaakt met de directeur van het Memorial Center, Emir Suljagic. Hij is voormalig tolk van Dutchbat en overlevende van de genocide. Ook met Amra Begic, de plaatsvervangend directeur en overlevende, maakte Paul kennis.

1 / 1

Bloemen bij Raviv

Met Rob Zomer, een DBIII-veteraan die in het gebied woont en een bed & breakfast heeft, werden bloemen gelegd bij de plek waar de Nederlandse militair Raviv van Renssen dodelijk gewond is geraakt. Tijdens de rit terug naar Sarajevo had de chauffeur goed onthouden hoe de verwarming werkte, waardoor het knikkebollen achter in de auto kon beginnen.

De reis werd afgesloten met een diner met Osman Avdic. Osman woonde in die tijd in Srebrenica en is ook overlevende. Hij is zijn broer en vader verloren met de genocide, maar kon zelf vluchten. Hij werkt nu voor de landelijke politie en ondersteunt graag de terugkeerreizen door zijn verhaal aan de deelnemers te vertellen. Na een wandeling door het oude centrum, stond het vliegtuig klaar om Paul en Lucien met een goed gevoel terug naar Schiphol te vliegen.