Srebrenica

Op 11 juli 1995 viel de enclave Srebrenica.

De VN-Veiligheidsraad richtte begin 1992 de United Nations Protection Force (UNPROFOR) op, om de oorlog in voormalig-Joegoslavië tegen te houden. Nederland leverde met een verbindingsbataljon en een transporteenheid van het begin af aan een flinke bijdrage aan de vredesmacht.

De luchtmacht en de marine namen vanaf 1992-1993 deel aan belangrijke ondersteunende operaties, terwijl tientallen Nederlandse militairen in de regio deelnamen aan kleinere politie- of waarnemingsmissies. Het meest gezichtsbepalend was de inzet van een bataljon van de Luchtmobiele Brigade in de Bosnische moslim-enclave Srebrenica. Deze Nederlandse missie in Srebrenica eindigde dramatisch toen Bosnische Serviërs de enclave in juli 1995 veroverden en vervolgens meer dan 8.000 Bosnische moslims vermoordden.

srebrenica

Docu: Machteloze missie

Voor de documentaireserie ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ sprak Coen Verbraak met veteranen die de val van Srebrenica van dichtbij meemaakten.

Checkpoint

Checkpoint magazine 04-2020 stond uitgebreid stil bij Srebrenica. Checkpoint 06-2020 verscheen met een speciale Srebrenica bijlage die bloot legt dat Nederlandse media de gebeurtenissen tijdens de val van de enclave al 25 jaar niet goed weergeven.

srebrenica-veteranen-checkpoint

Verhalen van veteranen

Benieuwd naar de verhalen van veteranen die deelnamen aan de missie UNPROFOR? Bekijk hier een selectie interviews en achtergrondverhalen:

Interviews

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zijn meer dan honderd interviews te beluisteren met veteranen die uitgezonden zijn geweest naar Voormalig-Joegoslavië. Het merendeel van deze interviews is te beluisteren na inloggen/registratie.

srebrenica-dutchbat

Meer informatie

  • Bekijk onze Dutchbat III pagina voor informatie over het onderzoek ‘Focus op Dutchbat III’ en de terugkeerreizen voor DB3-veteranen
  • Vereniging Dutchbat 3 voor veteranen, klik hier voor meer informatie.
  • Missie-overzicht Defensie, bekijk UNPROFOR.
  • Bosnian Girl. In de film Bosnian Girl hebben veteranen Harm Hiddink en Frank van Waart een nacht lang gesproken met de jonge, Bosnische theaterregisseur Tea Tupajic die eerder de voorstelling Dark Numbers maakte. De ontmoeting is ongemakkelijk, confronterend, pijnlijk, maar ook eerlijk en verhelderend en uiteindelijk verbroederend. Bekijk hier online.

Foto’s van de missie UNPROFOR

(Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

1 / 1