Srebrenica

Op 11 juli 1995 viel de enclave Srebrenica.

De VN-Veiligheidsraad richtte begin 1992 de United Nations Protection Force (UNPROFOR) op, om de oorlog in voormalig-Joegoslavië tegen te houden. Nederland leverde met een verbindingsbataljon en een transporteenheid van het begin af aan een flinke bijdrage aan de vredesmacht.

De luchtmacht en de marine namen vanaf 1992-1993 deel aan belangrijke ondersteunende operaties, terwijl tientallen Nederlandse militairen in de regio deelnamen aan kleinere politie- of waarnemingsmissies. Het meest gezichtsbepalend was de inzet van een bataljon van de Luchtmobiele Brigade in de Bosnische moslim-enclave Srebrenica. Deze Nederlandse missie in Srebrenica eindigde dramatisch toen Bosnische Serviërs de enclave in juli 1995 veroverden en vervolgens meer dan 8.000 Bosnische moslims vermoordden.

srebrenica

Docu: Machteloze missie

Voor de documentaireserie ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ sprak Coen Verbraak met veteranen die de val van Srebrenica van dichtbij meemaakten.

Checkpoint

Checkpoint magazine 04-2020 stond uitgebreid stil bij Srebrenica. Checkpoint 06-2020 verscheen met een speciale Srebrenica bijlage die bloot legt dat Nederlandse media de gebeurtenissen tijdens de val van de enclave al 25 jaar niet goed weergeven.

srebrenica-veteranen-checkpoint

Uitleg: Dutchbat 3 en de val van Srebrenica

In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Vereniging Dutchbat 3, Stichting Dutchbat, het Ministerie van Defensie en het NLVi is er een video gemaakt waarin de val van Srebrenica en de rol van Dutchbat 3 wordt uitgelegd.

youtube tumbnail video plattegrond srebrenicia

Verhalen van veteranen

Benieuwd naar de verhalen van veteranen die deelnamen aan de missie UNPROFOR? Bekijk hier een selectie interviews en achtergrondverhalen:

Interviews

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zijn meer dan honderd interviews te beluisteren met veteranen die uitgezonden zijn geweest naar Voormalig-Joegoslavië. Het merendeel van deze interviews is te beluisteren na inloggen/registratie.

srebrenica-dutchbat

Meer informatie

Foto’s van de missie UNPROFOR

(Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

1 / 1