Reünie Nederlandse militaire waarnemers op de Balkan

20 oktober 2022
Deel dit bericht:
1991-1995

Afgelopen dinsdag kwamen voormalige Nederlandse militaire waarnemers op de Balkan bijeen, bij het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) in Doorn. Aanleiding was de presentatie van het boek Informatie en schietschijf. De inzet en effectiviteit van waarnemers in vredesoperaties op de Balkan, 1991-1995 van majoor Dion Landstra, docent militaire geschiedenis bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden.

Foto speeddaten reünie VN waarnemers
Rob van der Pol door: Jeoffrey van Woensel

Ruim vierhonderd Nederlandse officieren dienden tussen 1991 en 1995 als ongewapend waarnemer voor de Europese Gemeenschap en de Verenigde Naties.  Ze maakten deel uit van kleine multinationale teams, woonden en werkten tussen de lokale bevolking en fungeerden als de ‘ogen en oren’ van de EG en de VN. Ook traden zij op als bemiddelaar bij conflicten en als rapporteurs van geweldsincidenten. Tijdens hun werkzaamheden liepen ze grote risico’s. Veteraan Rob van der Pol werd in 1993 als UNMO (United Nations Military Observer) van UNPROFOR uitgezonden naar Sarajevo en Macedonië. Daar maakte hij heftige momenten mee. Een interview met hem maakt sinds kort deel uit van de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het NLVi.

Luister hier naar het interview met Rob van der Pol.

De ICNV draagt bij aan het vergroten van de bekendheid en ervaringen van Nederlandse veteranen en onze kennis van de Nederlandse militaire geschiedenis. Met bijna 1200 interviews geeft de collectie een breed beeld van de ervaringen van de militairen. Het geluidsarchief is toegankelijk voor veteranen en hun familie, maar ook journalisten, beleidsmakers, onderzoekers, onderwijspersoneel en anderen geïnteresseerden.

Bekijk hier alle informatie: Interviewcollectie Nederlandse Veteranen.